Kunstvoeden op verzoek

15 Nov 2017

Bij ouders die borstvoeding geven is voeden op verzoek heel normaal. Zodra je baby honger heeft, leg je hem of haar aan. Zit het buikje vol, laat je baby weer los. Maar bij ouders die kunstvoeding geven, gaat het er vaak heel anders aan toe. Ze krijgen het advies om goed bij te houden wanneer en hoeveel hun baby drinkt, zodat ze een strikt schema kunnen volgen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Hebben die baby's dan andere behoeften? Nee natuurlijk niet! In dit artikel lees je meer over kunstvoeding op verzoek!

 

De natuur heeft zijn zaakjes goed voor elkaar

In de natuur doen alle zoogdieren het: voeden op verzoek. Er hangt tenslotte meestal geen klok in de buurt om bij te houden of het alweer tijd is voor een voeding. Baby's drinken gewoon als ze honger hebben. Waarom zou dat bij mensen anders zijn?
Baby's geven niet voor niets hongersignalen af. Ze draaien met hun hoofdje, smakken, steken hun tong uit, tuiten hun lipjes en steken hun knuistjes in hun mond. Mis je deze signalen? Dan gaan je baby huilen.
Aan ouders die borstvoeding geven wordt dan ook aangeraden om de natuur hierin te volgen. Maar aan ouders die kunstvoeding geven, wordt aangeraden om een schema te volgen. Dat is toch gek?

 

Een pasgeboren baby

Iedere baby wordt geboren met dezelfde behoeftes: veiligheid, nabijheid en voeding! Iedere baby begint met een piepklein maagje. Als je je kindje voedt op verzoek, merk je dat het maagje snel vol is en ook snel weer leeg. Pasgeboren baby's drinken vaak kleine hoeveelheden die snel worden verteerd. Zo blijven baby's dag en nacht voorzien van voedingsstoffen die nodig zijn om te groeien en te ontwikkelen. Bij voedingsschema's die bij kunstvoeding worden geadviseerd lijkt het doel te zijn om zo snel mogelijk de hoeveelheid voeding op te hogen en de frequentie naar beneden te brengen. 

 

Waarom?

Stefan Kleintjes, lactatiekundige en kinderdiëtist, geeft aan dat het grote verschil zit in de oorsprong van kunstvoeding. ‘Kunstvoeding is in de eerste plaats ontwikkeld om kinderen te voeden die niet of niet genoeg moedermelk konden krijgen. Het heeft een medische achtergrond, met daarbij een vaste dosering, gebaseerd op meten, wegen en moeten. Net zoals je medicatie toedient.’

 

Kunstvoeden op verzoek

Oké, ook bij kunstvoeding is voeden op verzoek dus veel natuurlijker en prettiger voor een baby. Maar hoe doe je dat dan? Het sleutelwoord is 'vertrouwen'. Je moet erop vertrouwen dat je baby weet wanneer en hoeveel voeding hij op dat moment nodig heeft. Je kunt simpelweg de schema's de deur uitdoen en kijken naar de signalen van je baby. Probeer veel naar je baby te kijken en zijn signalen te ontdekken. Ontdek je hongersignalen? Wacht dan niet totdat je baby gaat huilen, maar geef de fles. Dat kan natuurlijk iedere 3 uur zijn, maar de kans is groot dat dat vaker is. 

 

Hoe weet je of je kind voldoende voeding binnenkrijgt?

Je kunt tellen hoe vaak je je baby voedt, maar nog beter kun je kijken naar of je baby blij en gelukkig is en of hij goed groeit. Stefan Kleintjes: ‘Is hij vrolijk, groeit hij goed en heeft hij regelmatig plas- en poepluiers, dan zit je op de goede weg. De meeste kinderen hebben ruim voldoende aan de voorgeschreven dagvoorraad. Je hoeft je echt niet gelijk zorgen te maken als ze eens wat minder eten.’ Veruit de meeste baby's weten precies wat goed voor ze is!

‘Een kind aan de borst drinkt geen 150 of 250 ml per voeding. Stel je maar eens voor hoe jij je voelt wanneer je eigenlijk teveel hebt gegeten bij de Chinees: je zit bomvol, je slaapt onrustig en de volgende ochtend heb je razende honger. Zo voelt een kind zich ook wanneer hij vier keer per dag een veel te grote sloot melk in zijn maag krijgt. Dat rekt zijn maag uit en ontregelt zijn bloedsuikerspiegel. Het is voor je baby prettiger om vaker per dag kleine porties te drinken. Porties die bij het formaat van de maag passen. En om je een idee te geven van het formaat van een babymaag: die is niet groter dan zijn eigen vuist.’

 

Overige tips

  • Baby's die borstvoeding krijgen, moeten hun best doen om de melkstroom op gang te krijgen. Baby's die de fles krijgen niet. Een fles geeft een constante stroom voeding die moeilijk te onderbreken is. Maar het je baby dus niet te makkelijk. Zorg voor een speen met een klein gaatje, zodat je baby moet zuigen om melk te drinken. Voedt je baby daarnaast zittend terwijl hij tegen je aan hangt en houd de fles zo voor zijn mond dat hij zelf moet aanhappen. Zo krijgt hij de kans om zelf te beginnen en te stoppen met drinken. Hiermee leert hij zijn eigen hongersignalen en gevoelens van verzadiging kennen.

  • Warm maar een beetje kunstvoeding op. Heeft je baby daarna nog honger? Dan warm je nog een beetje op. Zo voorkom je dat je veel voeding weg moet gooien. 

  • Het is helemaal niet erg als je kindje een paar dagen meer of minder drinkt dan aangegeven staat op de verpakking. Alleen als je kindje stelselmatig meer drinkt dan wat er op het pak staat, zou je eens contact op kunnen nemen met een lactatiekundige of kinderdiëtist.

  • Gebruik de groeicurve van de WHO in plaats van de groeicurve van het consultatiebureau. Hierop kun je volgen hoe een kind groeit als hij borstvoeding krijgt. Een baby die kunstvoeding krijgt op verzoek zou ongeveer hetzelfde moeten groeien. 

 

Gaf jij borstvoeding of kunstvoeding? En voedde jij op verzoek?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355