Kusje op de mond?

17 Mar 2018

Je kind zoenen op de mond: een mooi gebaar van liefde of een seksuele handeling? De discussie is al eeuwen oud, maar ook ik wilde mij graag wat meer in dit onderwerp verdiepen. Waarom zijn er zoveel tegenstanders?

 

Tegenstanders

De Britse kinderpsycholoog Charlotte Reznick claimt dat je kind zoenen op de mond te seksueel is. De mond is namelijk een erogene zone die gestimuleerd kan worden. Het zoenen van een kind op de mond is dus een handeling die neigt naar seksualiteit, schreef Reznick in haar boek. Zij denkt dat kinderen een zoen op de mond associëren met een romantische of seksuele handeling tussen hun ouders en zich afvragen waarom ouders dezelfde handeling met hen doen. Kinderen zouden in de war raken van wat de betekenis van een zoen van hun ouders op de mond is.
Ook zijn er ouders die hun kind niet kussen op de mond, omdat het rond de puberleeftijd ongemakkelijk en ongepast kan worden. En wanneer stop je dan met zoenen op de mond? Om dit dilemma uit de weg te gaan, kiezen zij ervoor om nooit met kussen op de mond te beginnen. 

 

Voorstanders

Niet iedereen denkt er zo over. Je kunt een zoen op de mond natuurlijk ook zien als een gebaar van liefde. Je houdt van je partner en die kus je op de mond, maar je houdt ook van je kind... Daarnaast heeft Melanie Linssen Meijer van Stichting Kind en Seksualiteit aan dat het niet verwarrend hoeft te zijn voor een kind, als je ze maar wel uitlegt dat ze de baas zijn over hun eigen lijf en dus ook over hun eigen kusjes. 

Ook kan je kind er veel van leren zegt Melanie: 'Je kind kan tijdens het zoenen zijn tong uitsteken, en dan kun je op dat moment aangeven dat dat iets is wat volwassenen doen. Daar leert je kind weer van'.

Ook Ineke van der Vlugt van het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers WPF, vindt je kind kussen op de mond geen probleem. 'Hoe je een kind zoent, maar niet zoveel uit. Als het maar liefde en genegenheid geeft. Dat is het allerbelangrijkste.' Volgens Ineke komen kinderen vanzelf op een leeftijd dat ze dit niet meer willen. 'Ze gaan zich dan schamen voor hun lichaam en dan zullen ze zelf wel aangeven wat ze prettig vinden.'

 

Wat vinden andere Nederlanders?

In 2015 had RTL Nieuws een poll waarin ouders konden aangeven of zij hun kind op de mond kussen. Van de bijna 4000 mensen gaf 78 procent aan hun kinderen 'gewoon' een pakkerd op de lippen te geven. 

 

Mijn mening

Ik vind dat er niets seksueels is aan het kussen van je kind op de mond. Als je merkt dat je kind het niet (meer) prettig vindt, stop je er natuurlijk mee. Tot die tijd, zou ik zeggen: doe gewoon wat goed voelt en maak je niet te druk!

 

Wat is jouw mening over dit onderwerp?
 

Bronnen: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/zoenen-met-je-kind-ze-zijn-baas-over-eigen-kusjes

http://www.babybytes.nl/nieuws/kinderen-op-de-mond-kussen-ja-of-nee

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355