Laat kinderen scheten, niezen, gapen, poepen en boeren

27 Apr 2018

Ik kwam laatst een super interessant artikel tegen: volgens de Ayurveda moet je kinderen hun vitale levensimpulsen niet laten onderdrukken! Dit zou een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van problemen en ziektes. En het onderdrukken van scheten, niezen, gapen, poepen en boeren vallen hier allemaal onder!

Ayurveda

Ayurveda is een traditionele geneeswijze. Ayurveda komt oorspronkelijk uit India en betekent letterlijk 'Wetenschap van het leven.' De gedachte achter Ayruveda is dat een ziekte eerst in de geest ontstaat en zich pas na herhaald genegeerd te worden in het lichaam openbaart. Er wordt dus niet alleen naar het lichaam gekeken, maar ook naar de geest. Je lichaam en geest worden gezien als samenwerkend geheel.

Volgens Ayurveda zijn er 3 basiskrachten, de 3 dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Vata is het bewegingsprincipe en is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsprocessen in het lichaam. Pitta is het stofwisselingsprincipe en regent onder andere de spijsvertering en de lichaamstemperatuur. Kapha is het structuurprincipe en geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit en houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. 

 

Waarom je kind best een scheet mag laten

Als je gassen (die iedereen krijgt door de vertering van eten) binnenhoudt, kan dat druk op de zenuwen veroorzaken. Hier kun je enorme buikpijn van krijgen. Ayurveda beweert dat het chronisch onderdrukken van een wind je lichaam (eigenlijk dat vata dosha) 'uit zijn doen' kan brengen. Het begint met gassen en buikpijn, maar kan volgens de Ayurveda je hersenen en gevoelsleven beïnvloeden. Je kunt je kind natuurlijk wel leren om alleen een scheet te laten op  een plek waar geen andere mensen zijn.

 

Waarom je kind op tijd moet poepen

Poepen als je aandrang voelt is volgens de Ayurveda van levensbelang. Ontlasting verzamelt zich in de dikke darm, de plaats van vata dosha. De vata dosha reguleert levens- en denkfuncties en niet op tijd naar de WC gaan, heeft hier dus invloed op.

Je zou je kind dus moeten leren om altijd naar de WC te gaan bij aandrang en vooral zijn tijd te nemen. Rustig gaan zitten en niet persen. 

 

Waarom je kind best mag gapen

Volgens de Ayurveda gebruikt het lichaam gapen om geblokkeerde levensenergie af te voeren. Lukt dat niet goed (bijvoorbeeld als je tegen je kind zegt dat hij moet stoppen), kan dat leiden tot hoofdpijn, pijn in de nek en schouders en concentratieproblemen. 

 

Waarom je kind best mag boeren

Het opzettelijk laten van harde boeren kan juist weer ongezond zijn, maar gewone boertjes zouden ouders moeten toejuichen. Er zit lucht opgesloten in de maag die er bovenlangs uit wil. Als je dat onderdrukt, kan dat volgens de Ayurveeda tot fysieke en psychologische problemen gaan leiden. Zo kan een kind bijvoorbeeld zijn eetlust verliezen. 

 

Waarom een kind best mag niezen

Niezen is niet zomaar een impuls: het kan een snelheid van 120 kilometer per uur bereiken! Als je op het laatste moment de uitgang afsluit, geeft dit je lichaam een behoorlijke klap. Onder andere op je hersenen. Leer je kind dus om gewoon te niezen, maar iets voor zijn neus te houden zoals een doekje, hand of elleboogholte. 

 

Conclusie

In al deze gevallen zou je de vata disha onderdrukken. Die druk is in het begin nog onschuldig, maar zou op den duur allerlei ‘shit’ kunnen veroorzaken. Het advies: lekker laten stromen die boel!

 

Wat vind jij van Ayurveda? Geloof jij in deze traditionele geneeswijze? En laat jij jouw kind scheten, op tijd poepen, gapen, boeren en niezen?

 

Bron: https://www.yogisan.nl/waarom-je-kind-een-scheet-mag-laten/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355