Late praters hebben twee keer zoveel kans op ernstige, frequente driftbuien

Er werd al lang gedacht dat 'laat leren praten' kon leiden tot meer driftbuien bij peuters, maar dit kon nog niet worden bewezen. Tot nu. De Northwestern University heeft onderzoek gedaan onder 2000 deelnemers waaruit blijkt dat late praters twee keer (1,96x om precies te zijn) zoveel kans hebben op frequente driftbuien.

 

Onderzoek

Het onderzoek werd gehouden onder ruim 2000 ouders met een kind tussen de 12 en 38 maanden. Ouders moesten vragen beantwoorden over de woordenschat en het gedrag van hun kind. 

In het onderzoek wordt een late prater gedefinieerd als een kind dat een woordenschat heeft van minder dan 50 woorden op de leeftijd van 2 jaar. Een ernstige driftbui wordt gedefinieerd als een driftbui waarbij een peuter regelmatig dingen doet als zijn adem inhouden, slaan of schoppen. 

 

Ernstigere driftbuien

Uit dit onderzoek blijkt dat late praters vaker, maar ook ernstigere driftbuien krijgen dan leeftijdsgenootjes met 'typische' taalvaardigheden. 

 

Lees ook: Hoe ga je om met de driftbui van je peuter?

 

Maak je niet meteen druk

Je hoeft je echt niet meteen druk te maken als jouw kind een late prater is. Jonge kinderen ontwikkelen zich sprongsgewijs en het is helemaal niet gek als een kind zich eerst motorisch meer ontwikkelt en later pas op het gebied van spraak.

Dit onderzoek helpt misschien wel om het gedrag van je kind beter te begrijpen. Het is super frustrerend voor peuters om niet begrepen te worden. Dus als ze wat duidelijk willen maken en dit niet lukt is het heel normaal dat ze hier super gefrustreerd door raken. En aangezien peuters hun emoties nog niet goed kunnen reguleren is het dus ook heel normaal als hier een driftbui door ontstaat.

Heeft je kind een driftbui? Blijf dan vooral rustig en erken het gevoel van je kind: "Ik zie dat je verdrietig/boos bent. Het is niet leuk als mama jou niet begrijpt he?"

 

Heeft of had jouw kind veel driftbuien? En zie je hierin een verband met zijn/haar taalontwikkeling?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355