Later naar bed tijdens de zomer(vakantie)?

26 Jul 2019

In het AD stond een tijdje geleden een interessant artikel met de titel: Laat kinderen in de zomer zelf hun bedtijd kiezen. Dat zou goed aansluiten bij het 'midzomernachtsyndroom' wat kinderen in de zomer hebben. Kinderslaapcoaches zijn het hier echter niet mee eens. In dit artikel lees je verschillende standpunten rondom dit onderwerp.

 

Slapen in de zomer

In de zomer slapen we gemiddeld een uur korter dan in de winter. Dat komt doordat het langer licht is en licht je actief en blij maakt. Ook regisseert licht lichamelijke processen waaronder de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Toine Schoutens, lichtdeskundige, geeft aan dat langere zomeravonden en nóg groter effect hebben op kinderen dan op volwassenen. "Die staan nog veel dichter bij de natuur dan volwassenen. Ze draaien nog geen nachtdiensten en werken ook nooit 's avonds door. Dus is hun slaapritme nog puur." Betekent dit dan dat ze zelf kunnen bepalen hoe laat ze naar bed gaan?

 

Geen bedtijd in de zomer

Volgens Schoutens zou je je kind in de zomer(vakantie) zelf moeten laten bepalen wanneer hij of zij naar bed gaat. Gewoon wanneer ze moe zijn. Misschien gaan ze dan wel een aantal avonden te laat naar bed. Dan bouwen ze een slaapschuld op. Maar die lost vanzelf weer op. " 's Zomers slaap je korter, maar ook efficiënter. Je slaapt dieper en juist die diepe slaap heb je nodig om te herstellen."

 

Vaste bedtijd aanhouden

Kinderslaapcoaches hebben een hele andere opvatting. Het is inderdaad lastig om je kinderen in de zomer(vakantie) op tijd naar bed te brengen. Tóch is hun advies om je kind gewoon om de vaste tijd naar bed te brengen. Waarom? Kinderen hebben, in ieder geval tot een jaar of 6/7, niet het vermogen om uit te slapen (zoals wij dat hebben). Dus als je ze later naar bed brengt, slapen ze gewoon korter en bouwen ze een slaaptekort op.

Daarnaast is het zo dat als jonge kinderen een tijd lang weinig slapen, het steeds moeilijker voor ze wordt om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Hun nachtrust wordt dus slechter en ze worden 's ochtends vroeger wakker. Je belandt dan dus in een (negatieve) vicieuze cirkel.

 

Lees ook: 5 Tips voor als je kind niet wilt slapen.

 

Conclusie

De meningen over dit onderwerp zijn dus sterk verdeeld. Volgens Schoutens zijn kinderen prima in staat om zelf hun slaapritme te bepalen. Volgens kinderslaapcoaches is de suggestie dat kinderen dat zelf kunnen reguleren onzin. We zouden kinderen moeten beschermen tegen zichzelf. 

 

Ik merk zelf heel goed aan Mees dat hoe later hij naar bed gaat, hoe slechter onze nacht is. Ook is de kans dat hij om een schappelijke tijd (na 6 uur) wakker wordt, groter als hij vroeg naar bed is gebracht. Wij houden deze zomer(vakantie) dus gewoon zijn bedtijd aan.

 

Hoe doen jullie dat? Gaan jouw kinderen in de zomer later naar bed? Mogen ze meebeslissen over hun bedtijd?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355