Lesje stoppen met 'mom-shaming'

23 Jun 2019

Op Social Media nemen mensen geen blad voor de mond. Ze zijn direct en vaak ook grof of zelfs gemeen. Vooral moeders zijn regelmatig het doelwit van kritiek. Ze krijgen te horen hoe zielig, gek, onverantwoord, dom of gevaarlijk het wel niet is wat ze doen met hun kind. Momshaming heeft verstrekkende gevolgen. Het zorgt voor onzekerheid, verdriet en schaamte. Ook verkleint dit de kans dat moeders hun vragen, onzekerheden en trotse momenten delen met anderen. Zonde, toch? Kristine Kuzmic vindt ook dat 'momshaming' moet stoppen en maakte daarom een tutorial: How not to mom-shame.

 

Ik kan er nog heel veel woorden aan vuil maken, maar ik kan jullie waarschijnlijk maar beter gewoon de 'tutorial' laten kijken. Dus leg je telefoon weg, snoer je kind de mond (grapje), pak een kop thee en kijk de onderstaande video:

 

 

Ik vond de video uiteraard grappig, maar ook heel goed en mooi. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het soms best lastig vind om te bepalen of ik wel of niet mijn mond moet houden. Wat doe je als iemand dragen heel zwaar vindt, maar een niet ergonomische draagzak heeft? Zeg je dan dat een ergonomische drager misschien fijner draagt? Of moet je je er gewoon niet mee bemoeien? Of wat doe je als je een foto van een onveilige situatie voorbij ziet komen? Zoals een kindje wat nog niet stevig zit en in een fietsstoeltje is geplaatst? Of een baby die de hele nacht (op een andere kamer) in een babynestje blijkt te liggen? Wat doe je als je op straat ziet dat een moeder haar kind een harde schop geeft? Of als een moeder vertelt dat ze haar baby op advies van het consultatiebureau maar gewoon laat huilen? Zoals ik al zei, vind ik het best lastig om dan te bepalen of ik er wat van moet zeggen.

 

Lees ook: Ouders voelen zich op 6 momenten op de dag erg gestresst.

 

Ben jij wel eens het slachtoffer van mom-shaming? Of misschien wel een 'dader'? Wanneer geef jij je mening/een tip/een ongevraagd advies en wanneer niet?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355