Let op: Tweedehands plastic speelgoed kan gevaarlijk zijn

20 Apr 2020

Onderzoekers van de Britse University of Plymouth analyseerden 200 tweedehands plastic speelgoedjes. Zij ontdekten in een deel van het speelgoed hoge concentraties aan gevaarlijke stoffen. Het advies van de onderzoekers is dan ook om goed af te wegen of je je kind met oud plastic speelgoed laat spelen.

 

Gevaarlijke stoffen

De onderzoekers onderzochten verschillende soorten plastic speelgoed: van autootjes tot figuurtjes tot puzzels. Ze ontdekten hoge concentraties aan gevaarlijke elementen zoals antimoon, barium, broom, cadmium, chroom, loof en selenium. Zo bevatte een rood Lego blokje uit de jaren '70 een hoge concentratie cadmium. Een concentratie die boven de Europese norm ligt.  

Kinderen krijgen dit binnen als zij dit speelgoed in hun mond stoppen of zouden inslikken. En dat wil je liever niet. Professor Andrew Watterson: "Cadmium is kankerverwekkend en elke inname ervan moet vermeden worden als dat mogelijk is, vanwege de chronische effecten."

Opvallend is dat de (te) hoge concentraties aan gevaarlijke elementen vooral terug werd gevonden in gele, rode en zwarte speelgoedjes. 

 

Regelgeving

Tegenwoordig wordt speelgoed getest en moet het aan verschillende eisen voldoen. Vroeger was dit niet het geval. Veel oud speelgoed zou nu niet meer verkocht mogen worden.

Oud tweedehands speelgoed mag overigens wel doorverkocht worden. Er bestaat geen regelgeving voor het recyclen of doorverkopen van ouder speelgoed. 

 

Lees ook: Kijk uit met je bestelling bij AliExpress of Wish.

 

Advies

Volgens doctor Andrew Turner moeten ouders beter bewust moeten worden gemaakt van het risico van klein, fel gekleurd plastic speelgoed dat in de mond gestoken kan worden. "Als dat niet gebeurt, kunnen de aantrekkelijke kostprijs, het gemak en de recycleerbaarheid van eerder gebruikt speelgoed mogelijk leiden tot een nalatenschap van chemische besmetting bij jongere kinderen."

 

Wist jij dat veel oud plastic speelgoed hoge concentraties gevaarlijke stoffen bevat? Laat jij je kind met oud plastic speelgoed spelen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355