Let op: dit doe je als je kind zich verbrand!

13 Feb 2018

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Na vallen en vergiftiging is verbranding de meest voorkomende oorzaak van kinderongevallen. De meest voorkomende oorzaken van brandwonden bij kinderen worden veroorzaakt door hete vloeistoffen zoals thee, badwater of soep. Verbranding kan zowel cosmetisch als psychisch grote gevolgen hebben. Het is heel belangrijk dat je als ouder goed handelt na zo'n ongeval. In dit artikel lees je hoe je dat precies doet.

 

Je kunt je natuurlijk ook verbranden door vuur, een strijkijzer, de zon, elektriciteit of chemische stoffen, maar in dit artikel gaat het over verbranding door hete vloeistoffen, de meest voorkomende oorzaak van brandwonden bij kleine kinderen.

 

Les 1: onderschat een brandwond nooit!
In eerste instantie kan een brandwond ogenschijnlijk meevallen. Maar door de opgeslagen hitte in de huid kan een brandwond er enkele uren later veel slechter aan toe zijn. Brandwonden kunnen zowel cosmetisch als psychisch een enorme impact hebben. 
In Nederland sterven nog jaarlijks jonge kinderen aan de gevolgen van brandwonden. Ongeveer 2200 kinderen met brandwonden worden jaarlijks in het ziekenhuis behandeld, daarvan worden 500 kinderen opgenomen voor verdere behandeling.

 

Les 2: water en de rest komt later!

Ongeacht de ernst van de brandwond begin je meteen met koelen. Dit doe je minstens 10 minuten met lauw, zacht stromend leidingwater. Is er geen leidingwater in de buurt? Gebruik dan slootwater o.i.d.. Ben je dit vergeten? Doe het alsnog. Na een uur is koelen nog steeds zinvol.
Kleed je kind NOOIT uit. Deze kan aan de huis geplakt zitten en kan dus loslaten als jij de kleren uittrekt. Het enige wat je wél uittrekt is de luier. De hete vloeistof blijft hier namelijk in hangen wat schade kan toebrengen aan de geslachtsorganen.

De straal richt je nooit op de wond, maar er een beetje boven, zodat het water over de wond loopt.

 

Les 3: ernst inschatten

Er zijn 3 gradaties in brandwonden te onderscheiden:

 • Eerstegraads verbranding
  Alleen de eerste laag van de huis, de opperhuid, is aangetast. De huis is roze-rood, gezwollen en zeer pijnlijk. Er zijn geen blaren of ontvellingen. De wonden herstellen meestal binnen een paar dagen, zonder blijvende schade.
  Dus: koelen, koelen, koelen en aankijken of jij denkt dat je kind door een arts gezien moet worden. 

 • Tweedegraads verbranding
  Bij een tweedegraads verbranding is de tweede laag, de lederhuid, aangetast. De huis is rood, gezwollen, pijnlijk en er zijn blaren gevuld met geel, geleiachtig vocht. Bij een tweedegraads verbranding bezoek je altijd een arts! Deze brandwonden kunnen namelijk littekens achterlaten of ernstige infecties veroorzaken.
  Dus: koelen, de wond afdekken met een steriel niet-klevend gaas en een arts raadplegen. Bij kleine wonden de huisarts, bij grote wonden bel je 112. Heb je geen steriel gaas? Neem dan een schone theedoek.

 • Derdegraads verbranding
  Bij een derdegraads verbranding is het onderhuidsbindweefsel aangetast. De wond is witgeel of bruinzwart. De pijnzintuigen zijn beschadigd waardoor het zo kan zijn dat je kind geen pijn heeft. Derdegraads brandwonden moeten altijd door een specialistische arts in het ziekenhuis worden behandeld. De kans op complicaties is groot.
  Dus: koelen, de wond afdekken met een steriel niet-klevens gaas (of schone theedoek) en een arts raadplegen. Bij kleine wonden de huisarts, bij grote wonden bel je 112.

 • Let op: Bij gelaatsverbranding altijd 1-1-2 bellen. De luchtwegen kunnen dan beschadigd zijn. Laat in dit geval het kind zitten en, wanneer hij goed bij bewustzijn is, een half kopje koud water drinken.

 

Wat moet je NIET doen?

 • Blaren doorprikken
  Laat blaren altijd intact. Anders is er een groot risico op infectie (en shock).

 • Kleding lostrekken
  Dit kan beschadigingen geven aan de huis.

 • Zalf smeren op brandwonden
  Dit geeft extra kans op infectie en maakt beoordeling van de arts moeilijker.

 • De wonden aanraken
  Dit vergoot het risico op infecties.

 • Je kind meteen laten eten of drinken
  Na verbranding heeft een kind kans op bewustzijnsdaling. Dit is gevaarlijk als je kind eet of drinkt.

 • Je kind onder een koude douche of in een koud bad zetten
  De kans op onderkoeling is dat erg groot. Altijd koelen met lauw water. Houd het liefst ook alleen de wond onder de kraan. Alleen de hand in plaats van de hele arm bijvoorbeeld (als de hand verbrand is).

 

Was jij hiervan op de hoogte? Heb jij wel eens zoiets meegemaakt?

 

Bron: Livis. Hier volgde ik mijn kinderen-EHBO. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355