Leuke activiteit: zonnebloemen kweken

17 May 2020

Het kweken van zonnebloemen is een super leuke activiteit voor kinderen. Het is eenvoudig, goed voor de bijen, hommels en vlinders en super leerzaam! In deze blogpost lees je waarom dit zo leerzaam is en hoe je te werkt gaat.

 

Leerzaam

Het kweken van (zonne)bloemen is super leerzaam voor kinderen. Je kind leert hoe het proces van zaadje naar bloem verloopt (zaaien, kiemen etc.), leert hoe je bloemen en planten verzorgt, het geeft je kind een verantwoordelijkheidsgevoel, het is goed voor de motoriek en het is goed voor het geduld van je kind (voor kinderen duurt het proces behoorlijk lang). 

 

Wat heb je nodig?

  • Zonnebloempitten (niet geroosterd, zonder zout en nog helemaal intact)

  • Zonnig stukje grond in de tuin

  • Schepje

  • Gieter/beker

 

Welke zonnebloempitten?

Er zijn heel veel soorten zonnebloemen. Je kunt gewoon wat zonnebloempitten uit het vogelvoer vissen, maar voor een echt grote zonnebloem kun je het beste kiezen voor het ras 'Kong', 'King Kong' of 'Giganteus'. Deze worden zo'n 3 tot 4 meter hoog.

 

Hoe werkt het?

Vanaf midden mei, kun je de pitten direct buiten in de grond stoppen. Kies een stukje grond uit met veel ruimte en zonlicht. Maak vervolgens de grond een armlengte diep los met een schepje. Zo kunnen de wortels straks makkelijk de diepte in gaan. Zaai de pitten vervolgens 2,5cm diep en op tenminste 15cm van elkaar af en geef ze water. Vanaf nu geef je de pitten iedere dag dat het niet regent, water. Als de zonnebloemen eenmaal stengels en een wortelsysteem hebben ontwikkeld, volstaat 1 maal per week water geven. 

Als je in mei hebt gezaaid, zul je tussen juni en augustus prachtig bloemende zonnebloemen hebben.

 

De pitten eten

Beginnen de zonnebloemen te verwelken (overal het algemeen is dit rond eind augustus)? Snijd dan de bloemen af en laat ze zo'n 2 weken binnen (in je huis of schuur) drogen. Daarna kun je de zonnebloempitten eruit halen en ze opeten. Als de bloemen niet helemaal droog zijn, komen de zaadjes niet los van de bloem. 

 

Succes vergroten

Om het succes op mooie zonnebloemen te vergroten, kun je een aantal dingen doen. Zo kun je chilipoeder over de pitjes strooien, om muizen weg te jagen. Ook kun je een koperen anti slakken ring om de planten leggen of een stukje vogeldoek/gaas spannen. Als de zonnebloemen erg hoog worden, moet je ze vastbinden om ervoor te zorgen dat ze niet omvallen. Tenslotte is het belangrijk om onkruid rondom de zonnebloem te verwijderen. 

 

Heb jij wel eens zonnebloemen gekweekt?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355