Loopstoeltjes: gebruik ze liever niet

18 Dec 2019

Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat zo'n 20% van de ouders van kinderen van 0 tot 1 jaar wel eens een loopstoeltje, ook wel babywalker genoemd, gebruikt. Dat is best veel als je het mij vraagt. Het gebruik van loopstoeltjes wordt namelijk sterk afgeraden. Ze zijn in een aantal landen zelfs verboden! Benieuwd waarom? Dat lees je in dit artikel.

 

Loopstoel

Een loopstoel, ook wel babywalker genoemd, is een stoeltje van stof dat hangt in een frame op wieltjes. Je kind zit hierin en kan met zijn voetjes de grond aanraken. Als je kind zich met zijn voetjes afzet, kan hij rondrijden.

 

2 Risico's

De risico's die deze loopstoeltjes met zich meebrengen zijn onder te verdelen in 2 categorieën: de nadelige effecten op de motorische ontwikkeling en de ongelukken die ermee kunnen gebeuren.

 

Invloed op de motorische ontwikkeling

Sommige ouders denken dat kinderen door een loopstoeltje sneller leren lopen. Dit is een misvatting. Het kan zelfs een vertraging in de loopontwikkeling veroorzaken. Bij regelmatig gebruik van een loopstoeltje kunnen kinderen een spitsvoetje ontwikkelen. In een loopstoeltje 'lopen' kinderen namelijk op hun tenen. In het ergste geval kunnen de spieren in de beetjes hierdoor dusdanig verkorten dat er spalken aan te pas moeten komen om dit te verhelpen.

Ditzelfde geldt ook voor bouncers, jumpers en exercisers. Dit zijn een soort tuigjes waarin je kindje kan 'springen' door zich met zijn voetjes af te zetten.

Duwkarretjes zijn overigens prima. Bij zo'n karretje kan je kind namelijk zelf het tempo, de snelheid, de richting en de duur bepalen.

 

Ongelukken

In een loopstoeltje kan een kind zich sneller voortbewegen dan normaal. Daarnaast komt een kind ook hoger in een loopstoeltje dan als hij of zij kruipt. Kinderen krijgen in een loopstoeltje dus meer bewegingsvrijheid waar ze nog niet mee hebben leren omgaan.

Ze kunnen sneller onveilige plekken bereiken zoals de oven, een hete pot thee of de messenlade. Ook kunnen loopstoeltjes kantelen en in het ergste geval van de trap af vallen. 

 

Sneller leren lopen?

Om te leren lopen, moeten kinderen een bepaalde noodzaak voelen. Frustratie, omdat ze ergens niet bij kunnen bijvoorbeeld, geeft kracht en motivatie om te leren staan en lopen. Met een loopstoeltje ontneem je deze noodzaak en duurt het langer voordat ze het zelf leren.

 

Toch gebruiken?

Wil je ondanks het negatieve advies tóch een loopstoeltje gebruiken? Gebruik het loopstoeltje dan pas als je kind zelfstandig tot zithouding kan komen, laat je kind hier maximaal 20 minuten per dag in zitten en verlies je kind niet uit het zicht.

 

Gebruik(te) jij een loopstoeltje? Was jij op de hoogte van de nadelen?

 

Bron: Consumentenbond

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

De bevaltrends in 2020

17 Jan 2020

1/8
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2019 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355