Makkelijker nu ze groter is? Nou nee!

3 Dec 2018

Ik krijg regelmatig naar mijn hoofd geslingerd: “Oh, wat is ze al groot. Nu is het vast allemaal makkelijker he?” Nou het tegenovergestelde is waar. Ik heb een dochter van anderhalf met een ontzettend pittig karakter. Dat had ze al vanaf het begin. Ik had verwacht dat wanneer ze ouder zou worden dat het dan makkelijker zou worden. Nou, ik verlang soms zo terug naar die baby-momentjes.

 

"Ik wilde zo graag dat ze ging kruipen."
 

Ik wilde zo graag dat ze ging kruipen. Dan kon ze op haar eigen manier de wereld gaan ontdekken en zou ze minder afhankelijk van mij zijn, omdat ze zich kon verplaatsen. Ze is gaan kruipen en voor heel even was het een opluchting. Ze ging daarheen waar ze zelf heen wilde en speelde veel meer zelfstandig. Tot een bepaald moment, ineens een omkeer. BAM! Klaar met zelfstandig spelen.

 

"Ik kan niet wachten tot ze zelf kan lopen."


Ze heeft het lopen ontdekt en ze wil niets anders dan aan 1 hand de hele kamer door lopen en al haar knuffels verplaatsen. Maar dat moet samen. Als ik even ga zitten, komt ze alweer aangekropen: "mama handje?" Als ze die dan niet krijgt omdat dat niet uitkomt, is het huis te klein. Ze wordt dan echt heel erg verdrietig en boos. Ik heb al van alles geprobeerd: uitleggen dat ik nu even niet kan lopen, gedrag negeren, of even lopen en dan afleiden met iets anders, maar niets helpt. We lopen samen de hele avondvierdaagse door de woonkamer. Oh ik kan niet wachten tot ze zelf kan lopen!

 

"Ze kan aardig duidelijk maken wat ze wil."

 

Het is een mooi en vooral heel slim meisje. Ze praat voor haar leeftijd al goed en kan daardoor aardig duidelijk maken wat ze wil. Je zou denken dat dit handig is, nou tot op zekere hoogte is dat het ook. Als ze honger of dorst heeft, kan ze dat duidelijk maken. Hetzelfde geldt voor slapen. Als ze naar bed wil, zegt ze dat.

 

"Ondanks dat ze nog geen twee is, zegt ze wel "Nee"!"

 

Ondanks dat ze nog geen twee is, zegt ze wel "NEE"! Ze kan vragen om iets en dan geef je haar dat om vervolgens een 'nee' te krijgen en dan duwt ze met haar handje je hand weg. Dit spelletje speelt ze met eten ook. Ze roept om een hapje, die geef je dan en vervolgens (als je niet goed oplet) vliegt het eten door de lucht. Ze was echt een goede eter, maar daar is weinig van over gebleven helaas.

 

"Ook vraag ik me af tot welke leeftijd die eenkennigheid aanhoudt."

 

Ook vraag ik me af tot welke leeftijd die eenkennigheid aanhoudt. Ze is zo op mij gefocust. Als ik er niet ben, is het echt een ander kind. Ben ik in dezelfde ruimte dan wil ze mijn onverdeelde aandacht. Even weglopen is er niet bij. Dat geeft een driftbui als resultaat...

 

"Ik hou van jou tot de maan en terug."

 

Ik blijf tegen mezelf zeggen: "het is een fase, het is een fase", maar oh oh baby’tje, waar ben je? Ik koester de momenten dat je tegen me aan zit of op mijn schoot kruipt. Ik hoop echt dat je dat, hoe groot je ook bent, blijft doen. Want die momentjes maken alles weer goed. Je schatterlach, je knuffels en je kusjes. Lief meisje, het is niet makkelijk, maar samen komen we er wel. Ik hou van jou tot de maan en terug.

Herken jij het feit dat het niet perse makkelijker wordt naarmate ze ouder worden?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355