Mannen kunnen ook borstvoeding geven!

22 Feb 2018

Borstvoeding heeft veel voordelen t.o.v kunstvoeding, maar is tegelijkertijd ook een hele klus! Zo kun je 's nachts nooit je man vragen om te voeden, zodat jij lekker door kunt slapen. Tenminste... Vorige week kwam ik erachter dat mannen ook borstvoeding kunnen geven. Bizar he?!

 

Alleen onder bepaalde omstandigheden?
In het artikel dat ik vond, stond dat mannen in staan zijn om borstvoeding te geven, maar alleen onder bepaalde omstandigheden. Mannen produceren melk als hun hormoonhuishouding verstoord is. Dit is bijvoorbeeld het geval als je aan een klierziekte lijdt. Dan maakt het lichaam meer prolactine aan wat ervoor zorgt dat je lichaam melk aanmaakt.
Ook uithongering zorgt voor extra prolactine. Op het moment dat je na uithongering weer normaal gaat eten, zorgt dit ervoor dat de klieren massaal hormonen gaan produceren. De lever kan deze hoge productie in het begin nog niet verwerken, waardoor extra melkproductie ontstaat. Zo zijn er overlevenden van de concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog die melk aan gingen maken. 

 

Ook door stimulatie?

Dit klinkt natuurlijk niet heel fijn/gezond/realistisch. Maar antropologen hebben beschreven dat je bij mannen ook borstvoeding kunt opwekken door een baby enkele weken aan de tepels te laten zuigen. Op de website huismannen.nl vond ik het volgende verhaal:

 

'Mijn man, David, en ik waren geïntrigeerd door het idee. We hadden net onze eerste ongeassisteerde thuisbevalling gehad en we waren zo enthousiast over onze techniek van de positieve gedachte dat we die ook in andere aspecten van ons leven toe wilden passen. Hoewel Raphael had geschreven over melkproductie door tepelstimulatie dachten wij dat David het misschien eenvoudigweg door suggestie zou kunnen.Hij probeerde zichzelf ervan te overtuigen dat hij melk kon geven, en binnen een week begon een borst op te zwellen en melk te druppelen. Nadat hij ondekt had dat zijn lichaam inderdaad reageerde op zijn wil, stelde hij zichzelf voor dat het melkgeven zou stoppen, en binnen een week werd zijn borst weer normaal. Het experiment was een succes gebleken.'

 

Als je nog wat meer onderzoek doet, vind je nog veel meer van deze 'succesverhalen':

 

  • In het artikel 'Male lactation' van Prof. Patty Stuart Macadam staat dat er in 1992 18 Dayak fruit vleermuizen gevangen werden in Maleisië en dat 10 van die vleermuizen mannetjes waren met functionele melkklieren waar kleine hoeveelheden melk uit kwam.  

  • Volgens dokter Robert Greenblatt kan bij mannen de melkproductie op gang komen door baby's enkele weken aan de tepels te laten zuigen.

  • In 1859 ontdekte onderzoeker Alexander Freiherr von Humboldt dat een 32-jarige man zijn kind 5 maanden borstvoeding had gegeven. Hetzelfde geldt voor een 35-jarige man uit Baltimore. 

  • Volgens Mehliss waren er in de 16e eeuw missionarissen in Brazilië die vertelden dat er Indiaanse stammen waren waarbij de kinderen uitsluiten door de mannen gevoed werden.

  • Ford vertelde over een kapitein die zijn baby aan de borst legde om hem te troosten en daardoor een volledige melkproductie op gang bracht.

 

Moeten we nu mannen maar borstvoeding laten geven?

Oké, vrouwen zijn veel beter toegerust om borstvoeding te geven dan mannen. Ze produceren meer melk meteen na de geboorte en hebben hier geen of weinig tepel stimulatie voor nodig. Maar als er geen moeder in beeld is, én/of de vader wilt dit heel graag, zou het misschien een mogelijkheid kunnen zijn... Maar natuurlijk alleen als er meer bekend is over bijvoorbeeld de voedingswaarde van de melk.

 

Wat vind jij van deze mogelijkheid? Zouden mannen dit moeten proberen als ze dit graag willen of vind jij dit te onnatuurlijk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355