Mees is 1 jaar: (borst)voedings update

29 Sep 2019

Nu ik dit schrijf is Mees bijna een jaar (als het online komt is Mees al jarig geweest). Ik klets jullie graag bij over de borstvoeding/kunstvoeding.

Krijgt Mees nog steeds borstvoeding? Krijgt hij kunstvoeding? Hoe doe ik het als Mees naar het kinderdagverblijf gaat? En hoe verwacht ik dat het de komende weken/maanden zal gaan?

 

Borstvoeding

In principe geef ik Mees nog steeds borstvoeding. Na 7 maanden domperidon slikken (bekijk deze vlog even als je wilt weten waarom ik dit slikte) is het ein-de-lijk gelukt om te stoppen. Iedere maand probeerde ik wel een keer om af te bouwen en telkens daalde mijn melkproductie te veel. Maar nu ben ik er vanaf. Yes!

 

Ook zijn we van de nachtvoedingen af! Mees slaapt nu een kleine week door (sinds hij 11,5 maand is). Dit deed hij niet helemaal uit zichzelf. We hebben hem 1 nachtje telkens getroost, maar niet gevoed als hij wakker werd en toen heeft hij dit opgepakt en is hij door gaan slapen.

 

Hij dronk 's nachts nog wel 2 á 3 keer. Die voedingen zijn nu dus afgevallen. Daarom probeer ik overdag nog wel aan de 5 voedingen te komen. Als hij wakker wordt, 3 overdag en dan nog 1 als hij gaat slapen. Als hij over een week of 2 goed gegroeid blijkt te zijn, kan er wat mij betreft wel een voeding af (wat Mees betreft ook overigens. Hij vraagt namelijk niet om 5 voedingen op een dag).
 

Kunstvoeding

Zoals jullie misschien wel weten, was kolven hier altijd al een probleem. Mees gaat sinds een week naar het kinderdagverblijf (2 dagen per week) en dus kan ik hem niet altijd live voeden. Ik kolf op de dagen dat Mees naar het kinderdagverblijf gaat 3x per dag, net zo vaak als Mees bij mij zou drinken. De opbrengst is om te huilen (max. 30 cc). Op het kinderdagverblijf krijgt Mees dus flesjes kunstvoeding en de moedermelk die ik verzamel, vriezen we in voor momenten dat ik niet thuis ben (en Mees wel met Ger).

 

Hoe nu verder?

Ik ben op dit moment heel blij met hoe het gaat. Ik had met mezelf afgesproken dat ik rond de 12 maanden wilde stoppen met domperidon, ook als de borstvoeding daardoor helemaal zou stoppen. Maar dat obstakel is inmiddels overwonnen. Het liefst zou ik dus ook nog wel een tijdje borstvoeding blijven geven. Vooral de ochtend- en avondvoeding ving ik erg fijn.

 

Maar mochten we (weer) tegen problemen aanlopen (slecht groeien, veel bijten, onrustig aan de borst, borstontstekingen), dan stop ik. We hebben genoeg 'hobbels' gehad tijdens ons borstvoedingsavontuur.

 

Op dit moment vraag ik mij vooral af wat het slechte kolven doet met mijn productie. Ik weet dat je productie normaal gesproken tussen de 9 en 12 maanden stabiliseert, maar zo 'normaal' was ons borstvoedingsavontuur niet.

 

We blijven Mees gewoon regelmatig even wegen en dan zien we wel hoe het loopt. Zolang hij goed groeit en de voedingen voor ons allebei fijn zijn, zie ik geen reden om te stoppen. Maar mocht het niet meer goed en fijn gaan, zou ik er nu vrede mee hebben om helemaal over te stappen op kunstvoeding (al zou ik daar echt nog wel een traantje om laten).

 

Hoe lang heb jij borstvoeding gegeven? Wat maakte dat je op een gegeven moment stopte?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355