Meisjes spelen met poppen, jongens met auto's!

Vanaf 16 weken zwangerschap is het geslacht van je baby al te zien. Was jij toen ook al zo benieuwd of je een jongetje of een meisje zou krijgen? Misschien heb je er zelfs een pretecho voor ingepland? Of was de eerste vraag tijdens je 20 weken echo: ‘Krijgen wij een zoontje of een dochtertje?’ Wist je dat er zelfs feestjes worden georganiseerd om het geslacht bekend te maken?

Vanaf het ontdekken van het geslacht worden jongens en meisjes anders behandeld. Er worden andere geboortekaartjes uitgezocht, andere kleding, ander beddengoed, ander speelgoed… Hier hebben veel mensen kritiek op. Kinderen zouden beperkt worden door genderrollen en zo niet hun eigen behoeftes en interesses kunnen ontdekken. Maar voeden we jongens dan echt zo anders op dan meisjes? Daar geef ik vandaag antwoord op!

 

Gender en geslacht

Gender en geslacht zijn twee verschillende begrippen. Geslacht wijst naar de biologische verschillen en gender naar de persoonlijke beleving van mannelijkheid of vrouwelijkheid. Het geslacht staat natuurlijk meteen al vast, maar ook de genderontwikkeling begint al meteen bij de geboorte. 

 

Genderverschillen bij de geboorte

Bij de geboorte zien we nog maar weinig verschillen tussen jongetjes en meisjes. Heb jij ook wel eens een vrouwelijke baby een jongetje genoemd? Auwtch. Helaas ben ik daar zelf ook schuldig aan. Wel zien we dat jongetjes bijvoorbeeld prikkelbaarder zijn en onrustiger slapen. Het verschil tussen jongens en meisjes wordt steeds groter, naarmate ze ouder worden. 

 

De invloed van de omgeving

Vanaf de geboorte hebben vaders meer contact met zoons en moeders meer met dochters. Doordat vaders en moeders anders spelen (vliegtuigje of kiekeboe) worden jongens aan andere activiteiten blootgesteld dan meisjes. Tevens bieden ouders ander speelgoed aan. Heb jij ook poppen en een keukentje gekocht voor je dochter? En een treinbaan en auto’s voor je zoontje? Het klopt inderdaad dat meisjes liever met poppen spelen en jongens liever met vrachtwagens, maar dit zou ook kunnen komen doordat ze daarmee opgegroeid zijn. 

Het is trouwens wel grappig om te vertellen dat ouders bezorgder zijn als jongens met ‘meisjesspeelgoed’ spelen dan andersom. Dat is best een beetje gek, vind je ook niet?

 

Op jongetjes wordt heel anders gereageerd dan op meisjes. Jongetjes die hun eerste stapjes zetten, worden aangemoedigd om de wereld te verkennen, terwijl meisjes worden aangemoedigd om in de buurt te blijven. Ook ouders die genderneutraal willen opvoeden, reageren onbewust vaak toch anders op jongetjes dan op meisjes. Het is dan ook niet gek dat meisjes minder zelfstandig zijn op 2 jarige leeftijd. 

 

Het gedrag dat jongens en meisjes vertonen wordt ook heel anders geïnterpreteerd. In een onderzoek lieten ze een baby, waarvan het geslacht niet goed te zien was, een reeks avonturen uitvoeren. Als de baby John werd genoemd, vonden de volwassenen de baby nieuwsgierig en avontuurlijk. Als de baby Mary werd genoemd, vonden de volwassenen de baby angstig en zenuwachtig. Maar het was toch echt dezelfde baby in hetzelfde filmpje! Onbewust hebben we dus toch behoorlijke vooroordelen! Denk jij dat je dat niet hebt? Ik dacht dat het bij mij ook wel meeviel, maar doe maar eens de test via deze link. Ik ben benieuwd naar jouw uitkomst! 

Peuters en kleuters hebben ook al stereotiepe opvattingen. Als jonge kinderen een film zien waarin zij een vrouw een huis zien bouwen, zullen zij meestal achteraf vertellen dat zij een man zagen die een huis bouwde. Uiteraard hebben ze deze opvattingen wel overgenomen van de volwassenen in hun maatschappij. 

 

Aangeboren verschillen

De genderverschillen zijn niet volledig te verklaren door de opvoeding. Meisjes die tijdens de geboorte (door medicijnen van de moeder) waren blootgesteld aan een hoge dosis van een mannelijk hormoon, speelden vaker met ‘jongensspeelgoed’ zoals auto’s en minder vaak met poppen. Ook andersom met jongetjes en vrouwelijke hormonen is dit het geval. Een deel blijkt dus toch aan de hersenontwikkeling te liggen. 

 

Moet ik mijn kind nu genderneutraal opvoeden?

Uiteraard mag je hier zelf voor kiezen, maar zelf zou ik mijn kinderen niet genderneutraal opvoeden. Dit gaat namelijk behoorlijk ver. Je noemt je dochtertje dan ook geen ‘zij’ en je zoontje geen ‘hij’. Ook zal je dan geen boekjes voorlezen over de dappere ridder en de knappe prinses. Ik denk wel dat het goed is om genderbewust op te voeden. Wees je dus bewust van je onbewuste beïnvloeding en biedt verschillende soorten speelgoed aan. Laat je kind vooral zelf kiezen waar hij of zij graag mee wil spelen, zodat hij of zij volledig zichzelf kan zijn. Loop je binnen op het kinderdagverblijf en wil je zoontje meteen de prinsessenjurk aan? Maak je dan vooral niet druk en laat hem lekker zijn gang gaan. En als hij liever met autootjes en lego speelt, hoef je echt die prinsessenjurk niet aan te bieden!

 

Heeft jouw zoontje een sterke voorkeur voor jongensspeelgoed of je dochtertje voor meisjesspeelgoed?

 

Bron: Feldman, R.S. (2013). Ontwikkelingspsychologie. Amsterdam: Pearson. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355