Met deze oogkleur moet je extra oppassen in de zon

21 Aug 2018

Vorige maand schreef ik al dat ouders massaal vergeten de ogen van hun kinderen te beschermen tegen UV-straling. Ouders smeren hun kinderen goed in met zonnebrand, maar toch beschermt maar 6% van de Nederlandse ouders de ogen van hun baby. En dat terwijl de ogen van een kind erg gevoelig zijn voor de schadelijke effecten van UV. Hoe gevoelig de ogen precies zijn, is ook afhankelijk van de oogkleur. Kinderen met deze oogkleur lopen het meeste risico:

 

Lees ook: Ouders vergeten bescherming ogen van kids.

 

Blauwe ogen

Optometriste Simone Stad van Specsavers: “Blauwe, zeer lichtgrijze en groene ogen zijn gevoeliger voor fel zonlicht, omdat er meer licht door de iris heen komt. Dit kan overstimulatie van de zenuwcellen achterin het oog creëren. Bruine en donkere ogen laten veel minder licht door en worden daardoor minder geprikkeld. Voor mensen met blauwe ogen is fel licht dus letterlijk ‘pijnlijker’ dan voor bruinogigen."

 

Het gevaar

De ogen van kinderen zijn dus gevoeliger voor de schadelijke UV-straling dan de ogen van volwassenen. Dit komt doordat dun ogen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Naar schatting raakt 75% van de schadelijke UV-straling het netvlies van kinderen. Bij volwassenen is dit maar 10% tot 20%. Groot verschil he?

 

Gevolgen

Volgens optometriste Simone Stad van Specsavers wordt een groot deel van de schade aan het oog door blootstelling aan de zon in de kindertijd opgelopen: “Bij kinderen komt de meest schadelijke UV-straling door de lens van het oog heen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op beschadiging van het netvlies.” Volgens het Oogfonds kan oogschade die door UV-straling wordt opgelopen leiden tot verschillende soorten oogziekten zoals vroegtijdige ontwikkeling van staar.

 

Verbranden

Wist je dat je ogen ook kunnen verbranden? Simone stad: “Het heldere oogwit is, vooral bij kinderen, erg gevoelig voor verbranding. Vooral als je je zonnebril vergeet of kinderen er geen dragen. Typische kenmerken van verbranding door de zon in het oog zijn toenemend ‘knijpen’ of wrijven en rode, tranende ogen. Als de schade al is opgetreden helpen een zonnebril, zonnehoed en oogdruppels te verzachten en herstellen. Raadpleeg een arts als de situatie na een paar dagen niet verbetert of de symptomen ernstig zijn.” 

 

Oplossing

De ideale oplossing is een zonnebril! Dit is erg belangrijk voor zowel kinderen als volwassenen en dan vooral tussen 11:00 en 15:00 op zonnige dagen. Zorg altijd voor een bril met met CE-markering. Deze brillen voldoen aan de Europese normen en beschermen tegen 99,5% en 100% van de UV-straling. 

Een hoedje of petje beschermt de ogen ook wel tegen UV-straling, maar alleen tegen de directe vorm. Tegen indirecte UV-stralibg helpt een hoedje of petje helaas niet. Op het strand onder een parasol bijvoorbeeld, zal nog 15% van de UV-straling doordringen, omdat UV-straling weerkaatst op de omgeving. Een zonnebril heeft dus de voorkeur!

 

Heeft jouw kind vaak een zonnebril op in de zomer? Heb jij tips voor ouders wiens kinderen geen zonnebril op hun hoofd willen?

 

Bron: Persbericht Specsavers

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355