Mijn bevalling met een doula

7 Sep 2018

Hanneke was haar naam. Hanneke van Rijn-Zwaan. Ze was bezig met haar opleiding tot doula en op zoek naar een (hoog) zwangere vrouw. Ik zag haar oproep hangen bij mijn verloskundige in de wachtkamer en op de een of andere manier dacht ik direct: ‘Doen! Bellen!’. Nadat ik van de verloskundige weer terug naar huis liep, stuurde ik haar een e-mail. Ze reageerde vrijwel direct. Een dag later zaten we tegenover elkaar bij mij thuis. Er was direct een klik. Alsof zij bracht wat ik nodig had. Geruststelling zonder al teveel woorden. Warmte.

 

"Het klopte gewoon."

 

Omdat ik toen we elkaar voor het eerst zagen al bijna 39 weken zwanger was, was er weinig ruimte voor een nadere kennismaking. Desondanks voelde dit goed. Te meer omdat zij dezelfde naam had als mijn in de zomer overleden moeder. Hanneke zou erbij zijn als onze dochter geboren zou worden. Het klopte gewoon.

 

"'s Nachts begonnen de weeën en belde mijn man Hanneke."

 

Met 40 weken en 6 dagen, een paar dagen nadat ik de verloskundige en Hanneke te kennen had gegeven dat ik niet gestript wilde worden maar ons meisje de ruimte wilde geven te komen wanneer zij er klaar voor zou zijn, was het dan eindelijk zover. ‘s Nachts begonnen de weeën en belde mijn man Hanneke met de mededeling dat we even later in het ziekenhuis verwacht werden.

 

"Ook toen ik angst ervoer, bleef ze rustig."

 

Eenmaal in het ziekenhuis zakten de weeën en toen ik gefrustreerd raakte omdat de ontsluiting in mijn ogen onvoldoende vorderde, bleef ze rustig en gaf aan dat het goed zou komen. Ook toen de pijn weer toenam en ik angst ervoer, bleef ze rustig. Ze wisselde mijn man af in de rug massage en soms maakten we een klein grapje. Toen de laatste fase van ontsluiting zich aandiende, ik in minder dan tien minuten van 6 naar 10 cm ging en er een, ik kan het niet anders dan ‘oergevoel’ noemen, over me heen kwam, bleef Hanneke rustig en zei dat ik het goed deed. Ze pakte de camera en maakte foto’s zodat mijn man alles live kon zien en niet via de lens. Het duurde toen niet lang meer voor onze dochter geboren werd. Toen Hanneke vroeg hoe ze heette en ik haar tweede naam noemde, knikte ze met een glimlach op haar gezicht. Ze wist zonder woorden dat mijn dochter vernoemd was naar haar oma, mijn overleden moeder.

 

"Het voegde een extra dimensie toe aan de bevalling."

 

Na de geboorte gaf ze mijn man en mij ruimte om samen te zijn met onze dochter. Daarna kwam ze nog even terug en mocht ik vertellen. In de dagen en weken daarna kwam Hanneke nog een paar keer langs. Het was heel prettig om verhalen met haar te delen. Ze leefde mee en wist me dingen te vertellen waar ik me niet eens bewust van was geweest tijdens de hele bevalling. Ze bracht een rompertje mee waar de naam van onze dochter op stond en de laatste keer dat ik haar zag had ze een heel mooi boekje gemaakt; het geboorteverhaal. Stukken tekst en foto’s wisselden elkaar af. Het was heel emotioneel en bijzonder om alles terug te lezen en te zien. Vooral het door de ogen van een ander teruglezen was ook heel speciaal. Het voegde een extra dimensie toe aan de bevalling en maakte het meer compleet.

 

"Het is veel te mooi om op te bergen."

 

Het boekje dat het geboorteverhaal vertelt staat op een prominente plek bij ons in huis. Bijna niemand mag het inzien want het is iets van ons. Maar het is veel te mooi om op te bergen en zal daarom voorlopig nog wel een speciaal plekje blijven houden. Net als Hanneke.

 

Heb je ook interesse in een doula bij je bevalling? Kijk dan op www.femkemarijne.nl

 

Zou jij overwegen om je tijdens je bevalling te laten ondersteunen door een doula? Waarom wel of waarom niet?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355