Mijn dochter werd geboren zonder anus

31 Mar 2018

Vijf uur nadat de verloskundige zei: 'Je bevalling is al lang begonnen meid', was je er. Je was zo veel mooier dan dat ik je had voorgesteld. Na wat knuffelen werd er gezegd dat je nog even gecontroleerd moest worden voor we naar huis zouden gaan. En toen begon het...

 

'Niet lang daarna werd ons verteld dat je geen anus had.'

 

De ene arts kwam na de andere, er werden telefoontjes gepleegd en ik hoorde: 'Er moet een ambulance komen!'. Niet lang daarna werd ons verteld dat je geen anus had. Het kon een vliesje zijn wat ervoor zat of toch net iets anders. Ik had geen idee wat 'iets anders' zou kunnen zijn.

 

'We hadden geen idee wat dit allemaal met ons zou doen.'

 

De ambulance kwam en we vetrokken naar een ander ziekenhuis. Eenmaal aangekomen in Maastricht werd bekend dat je darmen te veel naar voren waren gegroeid. Er werd besloten om je eerst een stoma te geven, daarna tijdens een tweede ingreep een nieuwe anus te maken en tot slot je stoma op te heven. We hadden geen idee wat dit allemaal met ons zou doen en moeilijk de ingrepen en de consequenties zouden zijn. 

 

'Toen je net 2 dagen oud was, vond je eerste ingreep plaats.'

 

Toen je net 2 dagen oud was, vond je eerste ingreep plaats. Een besef moment voor mama en papa dat we aan het begin stonden van een lastige periode. Je was zo klein mijn lieve meid. Zo onschuldig en je keek ons zo diep aan.

 

'Ik mag me niet laten gaan.'

 

De rit naar de OK duurde voor ons gevoel ontzettend lang. Een mama die met tranen naar je bleef kijken, een papa die van binnen stuk ging maar constant dacht: 'Ik mag me niet laten gaan'. En toen het besef dat we dit moment nóg 2 keer mee zouden moeten maken.

 

'Tranen bij mama, onmacht bij papa.'

 

Na de ingreep hebben we mogen leren hoe we stoma zakjes konden verwisselen. Eenmaal thuis begon het 'gedoe' pas echt. Lekkende stoma zakjes midden in de nacht... Een lief klein meisje dat tot haar nek onder de poep zat... Kinderthuiszorg die pas na uren arriveerden... Tranen bij mama, onmacht bij papa.

 

'Ik was moe, ik was op en wilde dit niet toegeven.'

 

In deze periode heb ik mijzelf pas echt leren kennen. Ik was sterk, had doorzettingsvermogen en kon mijzelf motiveren... Althans, ik dacht dat ik dat kon. Ik was moe, ik was op en wilde dit niet toegeven. Het zijn lange nachten geweest, maar toch werd het dag.

 

'Wie had gedacht dat een poepluiers ons zó blij zou maken?!'

 

Eind vorig jaar was het zo ver, jee laatste ingreep... Wie had gedacht dat een poepluier ons zó blij zou maken?! Wij zijn jou als mama en papa dankbaar voor elk moment dat we samen met jou mogen meemaken. Je hebt de band tussen ons veel sterker gemaakt en we houden ontzettend veel van jou!

 

De afwijking in deze gastblog heet anusatresie. Anusatresie is een aandoening, waarbij het normale uiteinde van de endeldarm, de anus, niet aanwezig is of op een abnormale plaats is gelegen. Anus is het Latijn voor poepgaatje; atresie komt uit het Grieks en betekent het niet aangelegd zijn of later weer dichtgegroeid zijn van een natuurlijke opening of kanaal. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 40 à 50 kinderen geboren met deze afwijking. Voor meer informatie kun je terecht bij Vereniging Anusatresie.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355