Mijn geavanceerd ultrageluid onderzoek

31 May 2018

Op maandag 28 mei had ik mijn GUO. Dit is de afkorting van geavanceerd ultrageluid onderzoek. Eigenlijk is het een extra uitgebreide 20-weken echo. Ik vertel je in deze blog waarom ik een GUO kreeg, hoe dit verliep en wat de bevindingen waren!

 

Wat is een GUO?

Een GUO is uitgebreider dan een 20-weken echo en wordt verricht door een zeer ervaren echo-specialist. Meestal gebeurt dit in een academisch centrum voor prenatale diagnostiek. Het verloopt in principe hetzelfde als een normale 20-weken echo, maar neemt wat meer tijd in beslag. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van je baby, er wordt gekeken of je baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Er zijn 3 redenen waarom je een verwijzing voor een GUO krijgt:

Je hebt een verhoogd risico op een aangeboren afwijking

Bij de normale 20-weken echo is er een vermoeden op een afwijking ontstaan

De uitslag van de combinatietest geeft een verhoogde kans op een afwijking aan

 

Waarom kreeg ik een GUO?

Mijn moeder heeft een aangeboren hartafwijking. Dit is een indicatie voor een GUO. Het was mij bij dus volledig uit voorzorg.

 

Het verloop van mijn GUO

Wij wonen sinds wij terug zijn gekomen van onze lange reis tijdelijk in de buurt van Sneek in Friesland. Op 1 juli verhuizen wij trouwens weer terug naar Utrecht. Maar in ieder geval moesten wij voor de GUO naar het medisch centrum Leeuwarden. Hier werd de GUO uitgevoerd door een arts prenatale diagnostiek. Stapsgewijs ging zij het hele lichaam van onze baby af. Ze bekeek de hersentjes, de ruggengraat, de lipjes, de nieren, de maag, de blaas, de voetjes, natuurlijk heel uitgebreid het hartje en nog veel meer. Het was fantastisch om onze buikbaby weer te kunnen zien! Hij was super druk en bewoog alle kanten op. In totaal duurde de echo zelf denk ik 30 minuten en was ik zo'n 45 minuten binnen.

 

 

De resultaten van de echo

Alles zat erop en eraan! De baby heeft 10 vingertjes en 10 teentjes, geen klompvoetjes, geen schisis, geen open ruggetje en een goed functionerend hartje. De baby zag er helemaal goed uit. Wel is de baby al behoorlijk groot! Ik was om precies te zijn 19 weken en 4 dagen zwanger en de baby had een buikomtrek van een baby van 21 weken en 1 dag. Ook het hoofdje van de baby was erg groot. Het geschatte gewicht was al 350 gram en onze baby kreeg dus ook het stempeltje 'macrosoom'.

 

"Nog niet geboren en nu al een stempeltje."


Dat was wel even slikken. Nog niet geboren en nu al een stempeltje. De baby was gelukkig wel gewoon in verhouding en viel nog net binnen de 'lijntjes'. We hoeven ons dus geen zorgen te maken. De arts zei: iedereen heeft een ander postuur. Sommige baby's zijn wat groter en andere baby's wat kleiner.

Het zou kunnen dat de verloskundige mij over een aantal weken (bij de volgende controle) wil laten testen op zwangerschapsdiabetes of dat ik rond 38 weken zwangerschap al ingeleid moet worden als hij zo hard doorgroeit, maar op dit moment hoeven we ons nergens druk om te maken en kunnen we gewoon blijven genieten van de lieve, zachte schopjes in mijn buik.

Hoe verliep de 20-weken echo bij jullie? Was jullie baby groot? Klein? Gemiddeld?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355