Mijn visuele geboorteplan

20 Aug 2018

De afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met het maken van mijn geboorteplan. Ik zocht veel informatie op, liet dat even bezinken, besloot wat ik zelf wilde en zette het op papier. Toen bleef er nog 1,5 A4 aan tekst over. Leuk, maar dat wordt in alle haast natuurlijk niet aandachtig gelezen. Ik kreeg toen de tip om een visueel geboorteplan te maken. 1 A4'tje waarop eenvoudig te zien is wat je wensen zijn door het gebruik van pictogrammen. Dat klonk top en ik ging hiermee aan de slag. Het was behoorlijk wat werk en daarom deel ik dit graag met jullie. Misschien doen jullie hier ook nog inspiratie uit op.

Mijn geboorteplan

Laten we dan maar meteen met de deur in huis vallen: dit is mijn geboorteplan. Als je op de afbeelding klikt, kun je het ook downloaden.

Waarom een geboorteplan?

In een geboorteplan beschrijf je je wensen (niet je eisen) rondom je bevalling. Het plan is vooral bedoeld voor de zorgverleners zoals je verloskundige, zodat ze zoveel mogelijk rekening kunnen houden met jouw wensen.
Tuurlijk weet je nooit hoe je bevalling gaat lopen. Je kunt van gedachten veranderen, er kunnen complicaties optreden, je kan worden doorverwezen naar de gynaecoloog, je kunt een keizersnede krijgen... Maar dat zijn voor mij allemaal geen redenen om geen geboorteplan te maken. Door een geboorteplan te maken, ben je al bewust bezig met je bevalling. Je leest je in, weet beter wat je kunt verwachten je bent je dus aan het voorbereiden. Ook is het een perfect moment om met je partner te praten over de bevalling en de verwachtingen die je van elkaar hebt. Tenslotte ben je tijdens een bevalling niet altijd in staat om te vertellen wat je wilt. Een geboorteplan zorgt ervoor dat er dan tóch zoveel mogelijk rekening met jouw wensen wordt gehouden. 

 

Uitleg van mijn geboorteplan

 

 • Geen weeënopwekkende middelen
  Er zijn zeker redenen om de weeën op te wekken. Bijvoorbeeld als je 42 weken zwanger bent, als je lichaam de zwangerschap niet meer aankan of als de baby het moeilijk heeft. Mocht dat allemaal niet het geval zijn, wil ik geen 'troep' in mijn lichaam. Vooral niet zolang de baby daar nog in zit.

 • Niet kunstmatig vliezen breken
  Tegenwoordig wordt er regelmatig voor gekozen om de vliezen kunstmatig te breken als ze zelf nog niet gebroken zijn. Dat is nergens voor nodig. De vliezen kunnen ook prima breken tijdens het persen (of het kindje kan gewoon in de vliezen geboren worden) en uit onderzoek is gebleken dat het breken van de vliezen de baring niet versnelt. Geen voordelen dus. Wel nadelen: het breken van de vliezen voor 3 cm ontsluiting kan zorgen voor onnodige interventies.

 • Geen ruggenprik
  Ik ben nog nooit bevallen en wil dus ook niet zeggen dat ik absoluut geen ruggenprik wil, maar er zijn zoveel nadelen en risico's! Je kunt minder gevoel krijgen in je beenspieren (en dus minder makkelijk van houding kunnen wisselen), je hebt kans op een bloeddrukdaling (waardoor de hartslag van je kindje daalt), je lichaamstemperatuur kan dalen, de weeën kunnen minder sterk worden waardoor de bevalling langer duurt, je hebt meer kans op een kunstverlossing en zo zijn er nog veel meer nadelen. De ruggenprik wordt dus plan Z.

 • Niet horitontaal bevallen
  Tegenwoordig bevalt bijna iedere vrouw liggend in bed. Zonde, want dat heeft maar 1 voordeel: goed zicht voor de verloskundige of gynaecoloog. Het heeft wel heel veel nadelen: de bevalling duurt langer (je maakt geen gebruik van zwaartekracht), je hebt meer kans op een keizersnede (slechtere doorbloeding dus meer kans op slechtere harttonen baby), je hebt meer kans op een knip, je creëert een smallere doorgang voor je baby (je stuitje kan niet bewegen) en je hebt over het algemeen meer pijn (liggend kun je je weeën niet optimaal opvangen). Ik wil dus eerst wat andere houdingen uitproberen.

 • Liever geen knip
  Er zijn veel redenen om een knip te krijgen. Er is te weinig ruimte, kans op inscheuren, een vastzittende schouder of foetale nood. Maar voor meer ruimte kun je beter een andere houding aannemen, een ruptuur geneest beter dan een knip en een vastzitten schouder blijft haken achter het schaambot, niet in de vaginaopening. In het kraambed heb je na een knip meer kans op een infectie, pijn en bloedingen. Ik ben niet fel tegen een knip hoor en ik snap dat je een knip krijgt als je uitgeput bent en het kindje snel moet komen, maar als het kan, wil ik graag eerst iets anders proberen. Een andere houding bijvoorbeeld.

 • Onverstoord gouden uur
  Als de medische situatie het toelaat, vind ik het heel belangrijk dat de baby een uur lang op mijn blote borst kan liggen en in het eerste uur al borstvoeding krijgt. Dit vergroot het succes op succesvolle borstvoeding (en helpt bij de geboorte van de placenta). Het eerste uur is een baby helder en wakker. Een perfect moment om contact te maken en de baby tot rust te laten komen. Dat wegen en meten kan best een uurtje wachten. 

 • Navelstreng uit laten kloppen
  De meeste verloskundigen laten de navelstreng tegenwoordig wel standaard uitkloppen, maar dat is niet altijd het geval. Door de navelstreng uit te laten kloppen, krijgt je baby nog een voorraadje ijzer, witte bloedcellen, antistoffen, bloedplaatjes en eigen stamcellen mee.

 • Cord ring
  Een cord ring is een klein rubberen ringetje. Een soort elastiekje eigenlijk. Het is een alternatief voor de navelklem. Dit ringetje zit alleen minder in de weg, is veel kleiner, is veel lichter, blijft nergens achter haken etc. Ik vind een cord ring fijner dan een navelveter, omdat deze minder deskundigheid van de verloskundige vergt en eenvoudig schoon en droog te maken is. Nadelen? Die heb ik nergens kunnen vinden. Behalve dan dat je het ringetje zelf aan moet schaffen (kost ongeveer €3,-).

 • Geen injectie placenta
  Vaak krijg je snel na de bevalling een oxytocinespuit zodat de placenta snel loslaat. Handig? Misschien wel, maar het kan ook (langdurige) bijwerkingen hebben. Zo kan het je natuurlijke oxytocineproductie verstoren. Ik wil de placenta dus eerst gewoon wat tijd geven en eerst borstvoeding proberen te geven (dan maak je zelf oxytocine aan), voordat ze die spuit in mijn been zetten. 

 • Geen vitamine K shot
  We kunnen discussiëren over het feit of het toedienen van vitamine K nodig is. Gek foutje van de natuur zou dat zijn toch? Toch durf ik het niet aan om geen vitamine K toe te dienen. In het ziekenhuis krijgt je baby standaard een shotje met vitamine K voor een week. Ik geef liever mijn eigen vitamine K (van Orthica), omdat die druppels geen onnodige toevoegingen zoals suiker bevatten. 

 

Besproken met de verloskundige

Ik heb mijn plan afgelopen week besproken met de verloskundige. Ik wilde graag weten of mijn plan realistisch is, of er nog iets miste etc. Ze was erg onder de indruk van mijn geboorteplan en wilde houden om aan haar collega's te kunnen laten zien. Inhoudelijk stond zij achter iedere wens. Zij vertelde mij dat als er geen gekke dingen gebeuren, dit plan prima nageleefd kan worden. Super fijn dus!

 

Hoe heb ik dit plan gemaakt?

Wil je ook een visueel geboorteplan maken? Ik heb eerst alles wat ik belangrijk vind op papier gezet. Vervolgens opende ik een nieuw Pages bestand en deelde ik dit bestand op in 2 kolommen. Ik maakte zelf rondjes die ik 2 verschillende kleuren gaf: blauw voor wat ik wel wil en roze voor wat ik niet wil (vond ik mooier dan groen en rood). Vervolgens zocht ik pictogrammen op via Google afbeeldingen. Ik zocht bijvoorbeeld op 'breastfeeding icon'. Zo kwam ik aan bijna alle pictogrammen. De overige pictogrammen haalde ik bij myvisualbirthplan.com vandaan. Het is belangrijk dat deze pictogrammen een transparante achtergrond hebben. Hebben ze dit niet? Er zijn verschillende websites die dat gratis voor je doen (Google op: 'make png'). Ik zette alles op de goede plek, typte er wat uitleg bij en klaar!

 

Heb of had jij een geboorteplan? Wat staat er allemaal in jouw plan?

 

Bron: bijna alle informatie is afkomstig van De Kritische Verloskundige.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355