Mijn zoon (met ASS) verloor zijn vader deel 6

22 May 2019

De zoon van Annemiek verloor zijn vader. Lees hier deel 1hier deel 2hier deel 3, hier deel 4 en hier deel 5.

 

In de afgelopen blogs konden jullie lezen dat het eigenlijk best wel goed gaat bij ons. Toch kan er plotseling zomaar iets gebeuren waar je totaal geen invloed op hebt. Zoals het overlijden van een schoolgenootje van je kind. Dit is dan ook niet zo lang gelden gebeurd. 

 

"De traantjes rolden uit zijn ogen en hij vertelde mij wat er gebeurd was."

 

De school had hiervoor een draaiboek gemaakt maar daar ontbrak een belangrijk onderdeel en dat waren de ouders. Mijn zoon kreeg dus van zijn docent in de klas (samen met zijn klasgenootjes) te horen dat er een schoolgenootje was overleden. Ik als moeder moest dit lezen in een brief die in de tas van mijn zoon zat. Ik vroeg aan mijn zoon of zijn docent iets verteld heeft waar hij verdrietig om is en dat bleek zo te zijn. De traantjes rolden uit zijn ogen en hij vertelde mij wat er gebeurd was. 

 

"Op dat moment kon ik niks."

 

Op dat moment kon ik niks. Ik moest gaan nadenken hoe ik dit nu weer moest gaan uitleggen en ik moest even tot rust komen want ik was hier best wel ontdaan over. Niet alleen verdrietig omdat dit kind overleden was maar ook bezorgd om de schade die dit bij mijn zoon veroorzaken kan. Toen we thuis kwamen pakte ik mijn zoon op schoot en probeerde ik uit te leggen hoe het kan dat er kindjes overlijden.

 

"Zeker gezien alles wat mijn zoon al heeft meegemaakt."

 

Omdat ik geloof in reïncarnatie vertelde ik dat er zielen, kindjes zijn die hele moeilijke dingen willen leren. Dan kan het zijn dat ze heel ziek worden en heel jong dood gaan. Ze gaan dan terug naar het licht. Soms worden deze kindjes ook ziek geboren en mogen ze nog veel meer leren. Dit zijn best wel moeilijke gesprekken maar ik weet dat het kan voorkomen dat ik ze moet voeren en dan doe ik dat ook. Het is alleen niet handig dat mensen buiten mijn gezin dit doen. Opa en oma kunnen dit wel omdat zij vertrouwd genoeg zijn maar een docent of een groepsleiding moet dit echt aan mij overlaten. Zeker gezien alles wat mijn zoon al heeft meegemaakt. Gelukkig gaat dit nu veranderen en laat ik dat maar als inzicht zien. 

 

"Wel merk ik dat dit bericht mijn zoon diep geraakt heeft."

 

Wel merk ik dat dit bericht mijn zoon diep geraakt heeft en het gemis van papa versterkt worden. Ik denk dat wanneer ik dit zelf vertelt zou hebben de klap minder hard geweest was en dat mijn zoon hier iets beter meer om had kunnen gaan. De dood is immers al meer dan één jaar in ons leven en regelmatig spreek ik over iemand die dood is. Dan is het overlijden van een kindje op school wel heftig maar het komt veel zachter aan als ik het één op één aan mijn zoon kan vertellen op de manier waarop het voor hem het minst moeilijk is. 

 

"Hoe dit punt van rouw zich verder gaat ontwikkelen weet ik niet."

 

Hoe dit punt van rouw zich verder gaat ontwikkelen weet ik niet. Ik zie wel dat we een stapje terug gedaan hebben en dat ik weer heel alert moet zijn op wat mijn zoon zegt en doet. Wanneer is de trigger om even enorm te huilen en op welke manier huilt hij. Waarom huilt hij? Is dit om zijn zin te krijgen of is het een teleurstelling en wordt het gemis van papa dan ineens enorm versterkt. Ik zal het wel zien en ik weet dat het wel weer goed gaat komen. Op zijn tijd en op zijn manier. Ik zal er voor hem zijn en klaar staan. In zijn verdriet maar ook in zijn mooie en leuke momenten.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355