Minder strijd in huis? Geef je kind keuzes!

Krijgt jouw kind regelmatig een driftbui omdat jij de rode beker hebt gepakt in plaats van de gele? Of omdat hij die stomme schoenen niet aan wil? Of omdat je kind geen tanden wil poetsen? Lees dan vooral even door! Grote kans namelijk dat je met dit trucje voor heel wat minder strijd in huis kunt zorgen.

 

De truc

Kinderen hebben, net als wij, behoefte aan autonomie. Ze willen zeggenschap hebben over hun leventje. Ze willen vrijheid. Ze willen zelf bepalen wat ze doen. En geef ze eens ongelijk!

Ongemerkt 'moet' je kind waarschijnlijk behoorlijk veel. In de ochtend moet hij schone kleren aan, tanden poetsen, ontbijten etc. Waarschijnlijk moet je kind 's avonds iets eten waar hij helemaal niet om heeft gevraagd en waarschijnlijk moet hij op zaterdag mee naar de supermarkt. Dit 'moeten' is dus niet altijd even leuk en kan zorgen voor opstandig gedrag.

Dit opstandige gedrag neemt hoogstwaarschijnlijk af als je kind veel meer mag meebeslissen. Nu snap ik best dat je je kind niet je hele weekend laat bepalen, want die boodschappen moeten er toch komen en misschien kun je het ook niet maken om die verjaardag te missen of om die ene mail voor je werk niet te versturen. Je kunt je kind echter wel keuzes geven. Vaker dan je denkt!

 

Keuzes

Zoals ik al zei, is vrije keuze niet altijd mogelijk, maar keuze uit een aantal opties bijna altijd wel. De hoeveelheid opties die je je kind geeft, is afhankelijk van de situatie en van de leeftijd van je kind. Als je alleen naar de supermarkt en naar de bakker moet bijvoorbeeld, zijn er maar 2 opties. Maar als je naar de supermarkt, bakker, slager en naar het tuincentrum moet, valt er veel meer te kiezen. Daarnaast geldt dat hoe ouder je kind is, hoe meer keuzes hij of zij aankan. Peuters hebben meestal genoeg aan 2 tot 3 opties.

Je zult merken dat als je je kind vaker laat kiezen, hij het ook sneller accepteert als hij een keertje niet mag kiezen.

 

Voorbeelden

Je kunt je kind bijna de hele dag door keuze geven. Hier volgen wat voorbeelden:

"Wil je pindakaas of jam op je brood?" "Wil je het nu zelf doen of wil je dat papa het doet?" "Wil je eerst naar de supermarkt, eerst naar de bakker of eerst naar de slager?" 'Wil je een spijkerbroek aan of een legging?" "Wil je deze trui aan of dit vest?" "Wil je eerst tanden poetsen of eerst je pyjama aandoen?" "Wil je nu met mama een spelletje spelen of als mama klaar is met opruimen?" "Wil je nu naar bed en dan nog een boekje lezen of wil je over een kwartiertje naar bed zonder verhaaltje?" 

 

Lees ook: Lastig kind? Geef je kind meer autonomie!
 

Geef jij je kind veel keuzes? Heb je het idee dat dit werkt? Op welke momenten zou jij je kind meer kunnen laten kiezen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355