Moet je als ouder de gedachten en gevoelens van je baby kunnen lezen?

16 Oct 2018

Hechting is het belangrijkste proces van een baby. De hechting heeft een hele grote invloed op alle relaties die je baby in zijn leven zal hebben. Een belangrijke factor voor een goede, veilige hechting is de sensitiviteit van jou als ouder. Dit is het herkennen van de signalen van je baby. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ook de mate waarin jij als ouder in staat bent om de gedachten en gevoelens van je baby op een juiste manier te lezen een belangrijke rol speelt in de hechting. 

 

Hechting

Baby's hechten zich aan hun ouders of opvoeders vanuit een evolutionair oogpunt: overleven. Een baby met een veilige hechting ziet de ouder als een veilige thuishaven. Wanneer een baby pijn of stress ervaart, zoekt hij steun bij de persoon waar hij aan gehecht is. Orthopedagoog Moniek Zeegers: 'Er zijn grote verschillen te observeren in de kwaliteit van gehechtheid tussen kinderen. Deze verschillen zijn op hun beurt weer ontzettend belangrijk gebleken voor het snappen van verschillen in de ontwikkeling en de mentale gezondheid van mensen. Veilig gehechte kinderen zijn onder andere beter in het reguleren van emoties, hebben een positiever beeld van zichzelf en anderen, en minder emotionele en gedragsproblemen.'

 

Gedachten en gevoelens lezen

Het lezen van gedachten en gevoelens wordt ook wel metalliseren genoemd. Hiermee wordt bedoeld dat je als ouder steeds weer gevoelens, gedachten, wensen en voorkeuren bedenkt die het gedrag van je baby zouden kunnen verklaren. Je ziet bijvoorbeeld welk speelgoed de voorkeur van je baby heeft, wanneer je baby overprikkeld raakt van het kiekeboe spelletje of wanneer je baby nieuwsgierig is naar een langslopende kat. 

Iedere ouder leest de signalen van zijn baby wel eens verkeerd, maar wanneer dit de overhand heeft tijdens interacties, kan dit de hechting negatief beïnvloeden. 

 

Verkeerde interpretaties

Het verkeerd lezen van de gedachten en gevoelens van je baby kan verschillende oorzaken hebben: zelf onveilig gehecht zijn, moeite hebben met het feit dat je baby negatieve emoties heeft, stress bij de ouder of het over- of onderschatten van de vaardigheden van je baby. 

 

Invloed op hulpverlening

Onderzoekers zijn bezig met het ontwikkelen van interventies om het mentaliserend vermogen van ouders te stimuleren. Ook voorlichtingsmateriaal zal waarschijnlijk worden aangepast. Nu is het nog sterk gericht op het gedrag van ouders, maar het zou volgens de onderzoekers ook gericht moeten worden op de bewustwording van ouders over wat er in hun baby omgaat en hoe zij dit kunnen waarnemen. 

 

Lukt(e) het jou goed om de gevoelens en gedachten van je baby te lezen?

 

Bron: https://www.vakbladvroeg.nl/lezen-gedachten-en-gevoelens-baby-verbetert-hechting/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

De bevaltrends in 2020

17 Jan 2020

1/8
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2019 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355