Muziek voor je kleine koter

17 Jun 2017

Gisteren schreef ik een artikel over de voordelen van muziek maken voor kinderen (Lees ook: Wat muziek doet met je kind). Misschien ben je je daarna wel af gaan vragen hoe je jouw kindje meer met muziek in aanraking kan brengen. Als je kind op de basisschool of middelbare school zit, is dit niet zo moeilijk. Pianoles, blokfluitles, gitaarles… Keuze genoeg! Maar wanneer begin je daar nou mee? En wat zijn de mogelijkheden voor baby’s, dreumesen en peuters? Dat zocht ik voor jullie uit!

 

Laten we beginnen met de mogelijkheden buitenshuis. Ook voor je baby, dreumes of peuter zijn er al muzieklessen, echt waar! Leuke lessen voor die leeftijd zijn de lessen van Muziek op Schoot. Muziek op Schoot biedt cursussen voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar waarin je samen met je kindje met muziek speelt. Zoals de naam al zegt, zijn er natuurlijk schootspelletjes, maar kindjes spelen ook zelf op simpele muziekinstrumentjes, luisteren naar muziek en stappen en dansen op de leukste liedjes. Het allerbelangrijkste is dat je kindje plezier heeft en dat al spelend de ontwikkeling wordt gestimuleerd. De lessen zijn onderverdeeld in leeftijdsniveaus en worden gegeven in het hele land. Wil jij weten waar de Muziek op Schoot lessen bij jou in de buurt worden gegeven? Klik dan hier!

 

Ook met het bespelen van instrumenten kun je a heel jong beginnen. Op vier- of vijfjarige leeftijd kan je kind al beginnen met viool, piano, blokfluit, cello, gitaar en slagwerk. Voor andere instrumenten is het beter dat je kindje wat ouder is. Een contrabas bijvoorbeeld is nog wel erg zwaar voor je kleuter! Voor blaasinstrumenten is het belangrijk dat je kind zijn voortanden heeft gewisseld. Het is geen probleem als je kind begint met piano of blokfluit en later overstapt op een ander instrument. Zo heeft je kind toch al een goede basis gelegd.

Het kiezen van een instrument kan best lastig zijn. Er is zoveel keuze! Kijk allereerst goed naar je kind. Kinderen met een goede motoriek en concentratie zullen makkelijker viool leren spelen dan beweeglijke, drukke kindjes. Die vinden misschien piano veel leuker. Kijk ook samen filmpjes van verschillende instrumenten. Je kindje kent ze namelijk vast niet allemaal en zo kan hij of zij een betere keuze maken. Het is in ieder geval belangrijk dat je kind een grote rol speelt bij de keuze, want dan is je kind vast veel enthousiaster en gemotiveerder! Wist je dat veel muziekscholen ook een cursus aanbieden waarin kinderen verschillende muziekinstrumenten uit mogen proberen? Dan kan ook een super goede manier zijn om een keuze te maken!

 

Dan de mogelijkheden binnenhuis. Eigenlijk zijn die eindeloos! Ik zal in ieder geval drie leuke muzikale activiteiten geven:

 • Zingen!
  Waarschijnlijk doen jullie dit al regelmatig, maar zingen is zo leuk en goed voor kinderen! Het stimuleert zowel de taalontwikkeling als andere gebieden in de hersenen. Kom jij niet veel verder dan ‘In de maneschijn’? Kijk dan eens op Youtube, koop leuke CD’s, vraag bij de kinderopvang welke liedjes zij zingen en begin!

 • Drummen!
  Drummen? Ja zeker! Niet met een echt drumstel, maar lekker met huis-, tuin- en keukenspulletjes. Pak twee pannen, een emmer, een plastic bakje en zet ze allemaal op z’n kop op de grond. Pak dan nog wat houten pollepels of andere stokjes en drum er samen maar flink op los!

 • Kinder muziekinstrumentjes
  Er zijn zoveel leuke muziekinstrumentjes voor kleine kinderen te koop! (Zoals hier) Denk aan sambaballen, triangels, tamboerijnen, xylofoons, trommels en castagnetten. Hiermee hebben je kindjes vast eindeloos plezier.

Hoe maakt jouw kindje het liefst muziek?

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

4 Voordelen van driftbuien

4 Sep 2019

1/10
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2019 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355