Natuurlijk Ouderschap

15 Jun 2017

Natuurlijk Ouderschap. Klinkt een beetje gek, vind je ook niet? Want is er dan ook onnatuurlijk ouderschap? En wat houdt natuurlijk ouderschap precies in? Loop je dan uren door het bos met je ukkie? Eet je alleen biologisch? Laat je je kindje lekker zijn gang gaan? In dit artikel lees je er alles over!

Lees ook: 'Van 'normaal' naar natuurlijk opvoeden' waarin moeder Liliana haar ervaringen met natuurlijk ouderschap deelt.

 

Bij natuurlijk Ouderschap ligt de focus op zorgen voor een goede hechting tussen jou en je kind. Het gaat hierbij om de ‘veilige hechting’ zoals dat wordt genoemd. Hiervoor is het essentieel om de behoeften van je kind te leren kennen en hier passend op te reageren. De behoeften van je kind zijn dus leidend in de verzorging en opvoeding. Je kindje moet erop kunnen vertrouwen dat jij als ouder helpt om die behoeften te vervullen. Stel je kind heeft honger, dan reageer jij hier als ouder op door wat te eten te geven. Je kind leert dan dat hij zowel jou als zijn eigen lichaam kan vertrouwen. 

Dit lukt nog niet meteen vanaf de geboorte, want jij en je kindje moeten elkaar nog leren kennen. Door veel bij elkaar te zijn, gebeurt dit vanzelf. Het natuurlijk ouderschap biedt 8 richtlijnen om je kindje en zijn behoeften goed te leren kennen. Ik licht ze allemaal even toe:

 

1. Contact na de geboorte

Mits het mogelijk is, probeer je om meteen vanaf de geboorte te zorgen voor zoveel mogelijk huid-op-huid contact. In eerste instantie met de moeder, maar als dat niet mogelijk is met de vader. Het eerste uur is je baby namelijk erg alert en hier kun je goed van profiteren. Je vraagt bijvoorbeeld of medische keuringen zoveel mogelijk op jouw buik kunnen worden uitgevoerd. Uiteraard kan dit niet altijd, maar in dat geval probeer je de scheiding zo snel mogelijk te herstellen.

 

2. Reageren op signalen

Je pasgeboren baby kan nog niet praten, maar zeker wel communiceren. Je kindje heeft verschillende signalen voor honger, vermoeidheid en bijvoorbeeld buikkrampjes. Als ouder probeer je passend te reageren op deze signalen en laat je je kind niet zomaar huilen. Er zal een reden zijn voor het gehuil en als ouder troost je je kindje dan.

 

3. Borstvoeding

Bij natuurlijk ouderschap geef je alleen geen borstvoeding als het écht niet anders kan. Borstvoeding wordt gezien als een mooi middel om de hechting te bevorderen. Positief zijn de voedingsstoffen uit de moedermelk, maar ook het huid-op-huidcontact, de uitwisseling van stofjes en hormonen en nog veel meer. Het is ook heel belangrijk om te voeden op verzoek. Door te voeden op verzoek kan je goed aan de behoeften van je kindje voldoen. Als je toch kunstvoeding geeft, probeer je ook te voeden op verzoek en te zorgen voor huid-op-huidcontact tijdens de voedingen.

 

4. Nabijheid door dragen

Je kindje heeft de behoefte om bij zijn ouders te zijn en hier speel je als ouder op in. Je schaft een draagzak of draagdoek aan en draagt je kindje veel en vaak! Niet alleen als je op pad gaat, maar ook gewoon in huis. 

 

5. Nabijheid in de nacht

Het gaat hierbij om dezelfde behoefte als bij puntje 4, maar ’s nachts is een draagdoek natuurlijk niet zo handig. Bij natuurlijk ouderschap laat je je kind in jullie bed slapen, zorg je voor een co-sleeper of zet je het wiegje/ledikantje naast jullie bed. 

 

6. Empathie

Als je in moet grijpen of je kind moet corrigeren doe je dit op een positieve manier zonder agressie. Je probeert je in te leven in je kind en begrip op te brengen voor het gedrag. Vanuit je begrip geef je sturing. Jouw empathische benadering zou je zo doorgeven op je kinderen. 

 

7. Scheiding ouder-kind

Bij natuurlijk ouderschap voorkom je scheiding tussen jou en je kindje zoveel mogelijk. Dit zou niet voor eenkennige en afhankelijke kinderen zorgen, maar voor een stevig fundament voor een zelfstandig kind. Als het mogelijk is, blijft er dus altijd een ouder thuis om voor de kinderen te zorgen, zodat de kinderen niet naar de opvang hoeven.

 

8. Gezin in evenwicht

Je gezin moet een stabiele omgeving voor je kinderen zijn. De sfeer moet ontspannen en prettig zijn en alle gezinsleden moeten kunnen groeien en bloeien. Als ouder zorg je dus ook goed voor jezelf. 

 

Bij natuurlijk ouderschap draait het dus allemaal over luisteren naar en aansluiten bij de behoeften van je kind. Dit is niet perse luisteren naar wat ze letterlijk zeggen. Als jouw kindje wil blijven buitenspelen, maar jij ziet dat hij super moe is, breng je je kindje toch lekker naar bed. Dit betekent niet dat je niet naar je kindje luistert en je kindje niet serieus neemt, maar je geeft je kindje niet zomaar zijn zin. 

 

Wat vinden jullie van de uitgangspunten van natuurlijk ouderschap? Passen jullie punten toe?

 

Veel van de informatie uit dit artikel komt van www.kiind.nl, een website/tijdschrijft over Natuurlijk Ouderschap. Ook op www.natuurlijkouderschap.org vind je meer informatie. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355