Natuurlijke tip bij koorts: citroensokjes

12 Jul 2019

Als je kind koorts heeft, is de verleiding groot om deze te onderdrukken met bijvoorbeeld Paracetamol. Je wilt namelijk dat je kind er snel weer vanaf is. Toch is dit niet altijd heel verstandig. Je weerhoudt hierdoor het lichaam van jouw kind de mogelijkheid om de ziekteverwekker op te ruimen. Die hoge temperatuur is namelijk erg nuttig tijdens de bestrijding van infecties.

Er is ook een natuurlijke manier om koorts te verlagen, zonder dat je het immuunsysteem op pauze zet: citroensokjes. In deze blogpost lees je hoe dat werkt.

Moet je iets doen?

Je helpt je kind het beste door hem of haar 3 dingen te bieden: rust, vocht en koestering. In principe heeft het lichaam van je kind verder geen hulp nodig om weer beter te worden. Maar mocht je nou tóch graag wat willen doen, omdat je kind zich wel erg ellendig voelt, kun je dus overwegen om citroensokjes voor je kind te maken.

 

Wanneer niet?

Maak geen citroensokjes als de handjes en voetjes van je kind nog koud aanvoelen. Dan gaat de koorts waarschijnlijk nog oplopen. Pas als de koorts stabiliseert en het lichaam van je kind helemaal is doorgewarmd, kun je citroensokjes maken om de koorts eruit te 'trekken'. 

 

Lees ook: Help mijn kind heeft koorts!

 

Wat doen citroensokjes?

Het bloed wat door de voeten stroomt, wordt afgekoeld. Het lichaam zal proberen om de gekoelde voetjes op te warmen. Hierdoor wordt de hitte uit het hoofd afgeleid naar beneden en zal de koorts wat dalen.  

 

Hoe maak je citroensokjes?

 • Neem een halve liter water en pers hier een citroen in leeg.

 • Doop de sokjes in dit mengsel en knijp ze goed uit.

 • Trek de sokjes bij je kind aan en doe hier droge sokken overheen of een deken omheen.

 • Ververs de sokjes na ongeveer drie kwartier.

 • De voetjes mogen niet te koud worden.

 • Pas het ook niet toe als je kind het als vervelend ervaart.

 

Wat doe jij als je kind koorts heeft?

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355