Navelklem? Er zijn ook andere opties!

18 Aug 2018

Nu ik zwanger ben en bezig ben met mijn geboorteplan ontdek ik steeds weer nieuwe dingen. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt! Zo wordt er bij het doorknippen van de navelstreng standaard gebruik gemaakt van een navelklem. Zo'n groot, plastic ding. Waarom dat standaard is? Geen idee, want wat mij betreft zijn de alternatieven veel prettiger.

 

De standaard

Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt (behalve als je kiest voor een lotusbevalling). Aan de kant van je baby wordt dan een navelklem geplaatst en aan de kant van de moeder een kocher. Daartussen mag de navelstreng door worden geknipt, wat meestal gebeurt door de vader. De navelstreng wordt afgeklemd, omdat er anders een open verbinding is tussen de bloedvaten van de baby en de buitenwereld. Hierdoor zou de baby ook bloed blijven verliezen.

Het afklemmen gebeurt dus meestal met een grote, plastic navelklem. Helemaal veilig, maar niet zo fijn. Die klem zit in de weg bij het verschonen van de luier en is relatief zwaar. Niet zo comfortabel voor je baby dus.

 

Navelveter

Een navelveter of naveltouwtje is het eerste alternatief voor de navelklem. Dit is een zacht eco katoenen touwtje waarmee de navelstreng dicht wordt gebonden. Het voordeel van een navelveter is dat het minder in de weg zit en prettiger aanvoelt voor je kindje dan een navelklem.

Er zijn ook 2 nadelen te noemen. Het eerste nadeel is dat de navelveter onvoldoende af kan sluiten, waardoor deze blijft bloeden. Dit is niet zo heel erg en heel makkelijk op te lossen met nog een navelveter. Bij een navelklem kan het ook gebeuren dat deze niet helemaal goed wordt geplaatst. 

Het andere nadeel is dat de navelveter een beetje nat blijft na een badje. Je zou de navelveter dan droog kunnen föhnen, maar dan moet je wel oppassen dat het buikje van je baby niet te warm wordt.

Een navelveter koop je al voor ongeveer €3,-. Ik zou er persoonlijk 2 kopen voor als de eerste niet goed wordt geplaatst.

 

Sommige ouders haken ook zelf navelveters. Ze maken er bijvoorbeeld een hartje of een bloemetje aan. Heel leuk, maar gebruik we natuurlijk materiaal om irritatie van de babyhuis te voorkomen en zorg dat de navelveter steriel is. Daarvoor kun je de navelveter stomen, koken of aan de verloskundige vragen of ze 'm even in de autoclaaf doet. 

 

 

Cord ring

Een tweede alternatief voor de navelstreng is een cord ring. Een cord ring is een klein rubberen ringetje. Een soort elastiekje eigenlijk. Deze ring heeft dezelfde voordelen als de navelveter. Het ringetje zit minder in de weg, is veel kleiner, is veel lichter, blijft nergens achter haken etc. 

De cord ring heeft ook nog een aantal voordelen boven de navelveter. Een cord ring zit altijd strak genoeg om de navelstreng en er is dus geen kans op nabloeden. Ook vergt de cord ring wat minder deskundigheid van de verloskundige en kun je de cord ring vanwege het materiaal eenvoudig schoon en droog maken. 

Nadelen? Die heb ik nergens kunnen vinden. Alle ervaringen waren eigenlijk positief. Wij kiezen voor de cord ring en ik heb er voor de zekerheid 2 besteld. Mocht er dan iets niet goed gaan, heb je altijd een tweede bij de hand. Voor het geld hoef je het niet te laten, want ze zijn al te koop voor €2,- à €3,-.

 

 

Doorbranden

Tenslotte kun je er ook nog voor kiezen om de navelstreng door te branden. Dit kun je doen met kaarsen. Halverwege tussen de baby en de placenta wordt de navelstreng in de vlam van een kaars gehouden. Door de hitte sluiten de bloedvaten nog verder en het is dus niet nodig om de navelstreng af te klemmen met touw of klemmen. Meer informatie over het doorbranden van de navelstreng vind je in dit artikel

 

 

De beste manier

Er is geen onderzoek gedaan naar de meest effectieve of beste manier om de navelstreng af te vinden. Zolang het ervoor zorgt dat de navelstreng niet bloedt, is het goed. 

 

Wist jij dat er meer mogelijkheden waren? Welke optie heeft jouw voorkeur en waarom?

 

Bron: https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/tag/navelklem/ 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355