Navelstreng doorbranden i.p.v. knippen: nieuwe trend?

15 Jul 2018

Al jarenlang knippen we de navelstreng door. En meestal wordt dit gedaan door de vader. Maar het kan ook anders! Je zou de navelstreng ook door kunnen branden om de scheiding van de baby met de placenta wat rustiger en bewuster te laten verlopen. Benieuwd naar hoe dit in zijn werk gaat? Ik zocht het uit!

 

Waarom branden

De placenta geeft je baby 9 maanden lang leven in de buik. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat je baby zich hierdoor nauw verbonden voelt met de placenta. Bij de geboorte verplaatst je baby ineens van zijn vertrouwde omgeving naar de grote onbekende buitenwereld. Het zou dus fijner en rustiger zijn voor je baby om het losmaken van de placenta bewuster, zachter en kalmer te laten gebeuren. En dat kan dus door de navelstreng door te branden in plaats van door te knippen.

 

Hoe werkt dat dan?

Eerst wacht je totdat ook de placenta geboren is. Halverwege tussen de baby en de placenta wordt vervolgens de navelstreng in de vlam van een kaars gehouden. Door de hitte sluiten de bloedvaten nog verder. Het is dus niet nodig om de navelstreng af te klemmen met touw of klemmen zoals dat meestal gebeurt. 

Sommige mensen houden een stuk karton bedekt met aluminiumfolie tussen de baby en de kaars om de baby af te schermen tegen de hitte van de kaars. Dit is niet perse nodig. Je kunt ook een schaal gebruiken om de kaars en navelstreng in te houden bijvoorbeeld. Dan kun je meteen het kaarsvet goed opvangen!

Je kunt de navelstreng doorbranden met 1 kaars, maar je kunt ook meerdere kansen gebruiken. Zo kun je eventueel meerdere mensen betrekken bij het scheidingsproces. Denk aan de vader, de moeder, de doula, de verloskundige, broertjes, zusjes, opa's en oma's. 

Het duurt doorgaans zo'n 10 minuten voordat de navelstreng helemaal doorgebrand is. Mocht het stuk navelstreng dat aan de baby blijft hangen onhandig rondslingeren, kun je er heel voorzichtig een losse knoop in leggen. Het stuk navelstreng zal na 3 tot 7 dagen vanzelf loslaten, net zoals bij baby's met een navelklem. 

 

De geur

Natuurlijk ontstaat er ook een bepaalde geur bij het verbranden van een navelstreng. De geur zou vergelijkbaar zijn met de geur van een kampvuur in de openlucht. Er wordt aangeraden om een raam op een kiertje te zetten en te zorgen voor voldoende ventilatie. Zo zitten moeder en baby niet in de kou, maar blijft de lucht niet hangen.

 

Bevallen in het ziekenhuis

In het ziekenhuis mag je de navelstreng niet verbranden. Je mag niet eens een kaars aansteken. Als je in het ziekenhuis bevalt en toch de navelstreng wilt verbranden, zul je je baby mee naar huis nemen terwijl de placenta er nog aanzit. De placenta vervoer je dat in een zak of bak. Thuis vindt vervolgens het 'ritueel' plaats. 

 

Wat vind jij van deze methode? Lijkt het jou wel wat? Of vind jij het maar onzin/vies/gek?

 

Bron tekst: http://oermoedersvannu.nl/artikel/de-navelstreng-doorbranden/

Bron foto: Instagram - Austinbirthphotos

Fotograaf: Vanessa Mendez

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355