Neuspeuteren super gezond?!

13 Apr 2018

Bijna ieder kind doet het: neuspeuteren. Het is een gewoonte die je je kind waarschijnlijk zo snel mogelijk al wil leren. Want voor je het weet zitten die snotjes in op zijn kleren, in zijn haar of nóg erger: in jouw haar! Toch blijkt uit onderzoek dat neuspeuteren (eigenlijk vooral het opeten van deze snotjes) gezond is voor je kind. Ook zo benieuwd hoe dat precies zit?

 

Feitjes

Bijna iedereen peutert wel eens in zijn neus. Nou ja, 90% van de mensen doet dit wel eens. Zeg eens eerlijk: doe jij dit ook wel eens?
De helft van de Nederlanders doet dit zelfs meerdere keren per dag. Van de neuspeuteraars stopt de helft van de mensen zijn snotjes in een zakdoekje. 10% Van de neuspeuteraars eet zijn snotjes op. En 40% smeert zijn snotjes dus op stoelleuningen, banken etc! Iewwll!

Mannen stoppen hun vinger gemiddeld 1,1 centimeter in hun neus en vrouwen 0,6 centimeter. Ik heb geen idee hoe ver kinderen hun vinger in hun neus stoppen! Jij misschien wel?

 

Gezond?

Het opeten van je snotjes zou goed zijn voor je tanden, luchtwegen en maag. 
Je snot zit vol gezonde bacteriën. Deze bacteriën beschermen je tanden. Het zou zelfs meer bescherming bieden dan tandpasta! Volgens Katharina Ribbeck, professor bio-engineering aan de gerenommeerde Amerikaanse universiteit Massachusetts Institute of Technology, helpt je snot ook tegen infecties. Het slijm in je snot zou helpen bij het bestrijden van infecties van de luchtwegen en maagzweren.

 

Immuunsysteem
De Oostenrijkse longspecialist en professor Friedrich Bischinger voegt nog toe dat mensen die hun snotjes opeten een sterker afweermechanisme hebben. Hij zegt: 'De droge overblijfselen van snot in je neus opeten is een perfecte manier om het immuunsysteem van je lichaam te versterken.'

 

Snot als een medicijn
'Medisch gezien is het zeer aannemelijk, en het is iets natuurlijk. Wat het immuunsysteem betreft, werkt de neus als filter die bacteriën verzamelt. Als dat mengsel in de ingewanden terechtkomt, werkt het daar als een medicijn.'

 

Bloedneus

Regelmatig neuspeuteren kan wel schade toebrengen aan je neus en de haarvaten die erin zitten. Dit komt door je scherpe nagels. Neuspeuteren met voorwerpen zoals een potlood is ook niet goed voor je neus. Dit kan een bloedneus tot gevolg hebben. 

 

Wat doe je met je neuspeuterende kind?

Tja, tuurlijk kun je je kind neuspeuteren (in het openbaar) afleren, maar je kunt ook denken: 'Zo, Weer een doktersbezoek uitgespaard!'

 

Zit jouw kind wel eens in zijn neus te peuteren? Wat doe je dan?


Bronnen: https://www.hln.be/nina/fit-gezond/waarom-je-je-neuskeutels-moet-opeten~ad6c30b2/

http://www.kidspot.com.au/health/family-health/real-life/stop-telling-your-kids-to-stop-picking-their-nose/news-story/dc30e5934d099c5294b469a20fb1361a?

https://www.gezondheidsnet.nl/gezondheid-en-medicijnen/neuspeuteren-goed-of-slecht

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355