Niet naar festivals en concerten tijdens je zwangerschap?

Als zwangere weet je dat je alcohol, drugs en rauw vlees moet vermijden, maar er is nog iets wat je volgens professor Bart Vinck zou moeten vermijden: festivals en concerten. Ook in je buik kan je baby namelijk al gehoorschade oplopen. De buikwand en het vruchtwater beschermen namelijk niet voldoende. Hoe zit dit precies? En hoe weet je wanneer het geluid te hard is?

 

Het risico

Professor Bart Vinck van de Universiteit Gent vindt dat het risico op gehoorschade bij ongeboren baby's wordt onderschat. Er schijnen veel baby's geboren te worden met gehoorproblemen, omdat de buikwand niet voldoende dempt.

Het aantal decibel op een festival ligt al snel rond de 100. De buikwand dempt maar 5 decibel. Dan krijgt je baby dus nog zo'n 95 decibel te verwerken. Dat is te vergelijken met het geluid van een harde motor. 

In principe mag je niet langer dan 8 uur aan 80 decibel blootgesteld worden. Op festivals gaat het er vaak dagenlang luider aan toe. En zelf kun je nog oordoppen indoen, maar je ongeboren baby valt niet te beschermen.

 

Andere gevolgen

(Ongeboren) baby's houden niet van lawaai. Door lawaai stijgen de bloeddruk, hartslag en het adrenaline peil van de moeder. Dat is ongunstig voor de baby en kan indirect ook voor schade zorgen. 

 

Vanaf wanneer kunnen baby's horen?

Audioloog Ellen Boon van UZ Leuven geeft aan dat het slakkenhuis van een ongeboren baby vanaf 20 weken volledig ontwikkeld is. Ze zijn er tot op heden niet zeker van of de gehoorzenuw dan al even fel reageert als bij een volwassene. Uit onderzoek blijkt wel dat baby's vanaf 28 weken schrikreacties vertonen bij plotse geluiden. Vanaf 35 weken hebben baby's een oriëntatiereflex, wat betekent dat ze kijken in de richting van geluid. In het laatste trimester van de zwangerschap horen baby's dus al heel veel en kan er zeker schade optreden aan hun gehoor.

 

De buikwand

Veel mensen denken dat de baby goed beschermd wordt door de buikwand en het vruchtwater. Dat is ook wel zo, maar met harde geluiden niet voldoende. De buikwand en het vruchtwater tempel 4 tot 5 decibel. Waar voor volwassene het risico op gehoorschade bestaat vanaf 80 decibel, is dat voor je baby dus 85 decibel.

 

Kun je dan niet naar festivals?

In principe kun je gewoon naar je favoriete festival. De terreinen zijn namelijk erg groot. Het wordt alleen wel afgeraden om dicht bij de boxen te gaan staan. Naast dat dit voor gehoorschade kan zorgen, is dit gewoon niet prettig voor je baby. Je baby zal ook gaan protesteren: de hartslag verhoogt en het energieniveau stijgt. Dit is wel te merken, maar dan moet je erg goed opletten wat niet zo eenvoudig is op een festivalterrein. 

Het geldt natuurlijk niet alleen voor festivals. Bij concerten, in discotheken en in cafés kan de muziek ook te hard staan. 

 

Wanneer is het te hard?

Om gehoorschade te voorkomen, kun je maximaal 8 uur in een ruimte zijn met 80 decibel. In een ruimte met 90 decibel is dit maar 1 uur. Geluid van 103 decibel kan je gehoor binnen 5 minuten beschadigen.
In een druk café is er meestal sprake van 90 decibel, in een discotheek 105 decibel, bij een popconcert 110 decibel, muziek op je telefoon tot 95 decibel, een drukke weg met auto's 85 decibel en het schoolplein 85 decibel.Voor je baby kun je hier dus 5 decibel vanaf trekken. Zo weet je hoe lang je ongestoord kunt genieten en toch gehoorschade kunt voorkomen.

Wil je exact weten hoe hard het geluid ergens is? Download dan een decibelapp.

 

Mijn kijk op dit onderwerp

Ik was hier al van op de hoogte en vermijd festivals en concerten dan ook al een paar weken. In mijn schoonfamilie zitten heel veel (professionele) muzikanten die natuurlijk regelmatig optredens hebben. Super leuk, maar de muziek staat altijd enorm hard. Zelf zou ik oordoppen in hebben gedaan, maar aangezien dat bij mijn buikbaby niet kan, besloot ik om concerten en festivals voorlopig maar gewoon te vermijden. Want ondanks dat een half uurtje waarschijnlijk weinig kwaad kan, vind ik het een hele akelige gedachte dat de baby daar last van heeft en daar onrustig van wordt.

 

Hoe doe of deed jij dit tijdens je zwangerschap? Let(te) jij op harde muziek/geluiden?

 

Bronnen: https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/gehoorschade-de-buik

https://www.goedgevoel.be/artikel/happy-kids/nieuws-onder-de-loep-hoe-bescherm-je-je-baby-en-kind-tegen-gehoorschade

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355