Nieuw advies: geef kinderen onder de 6 geen rijstwafels

27 Dec 2018

Een rijstwafel klinkt als een hele verantwoorde snack toch? Weinig calorieën, weinig suiker en weinig ver. Toch raden de gezondheidsraad in Zweden en de gezondheidsraad in België af om kinderen onder de 6 een rijstwafel te geven. 

 

De boosdoener

Het 'schadelijke' ingrediënt is rijst. In rijst zit namelijk arseen. Arseen kan op lange termijn kanker veroorzaken. 

Aarseen zit in de grond, grondwater en in gesteente. Het komt voornamelijk in de natuur terecht door milieuvervuiling. Arseen komt in rijst terecht doordat de plant de stof opneemt uit het grondwater. Omdat rijst altijd onder water staat, zit er in verhouding met andere gewassen veel arseen in. 

 

Is het echt gevaarlijk?

In Aziatische landen waar meer rijst gegeten wordt, worden meer arseengerelateerde ziektes gediagnosticeerd dan bij ons. In Bangladesh bijvoorbeeld sterven jaarlijks ongeveer 43.000 Bengladezen door arsengerelateerde ziekten volgens Human Rights.

 

Alleen oppassen met rijstwafels?
Arseen vind je in alle rijstproducten: rijst, rijstebloem, rijstwafels, rijstemelk... Je moet dus niet alleen oppassen met rijstwafels.

 

Advies

In België luidt nu het advies om kinderen af en toe wel wat rijst te laten eten, maar vooral niet te veel. Zeker onder de 6 jaar moet opgepast worden. In Zweden zijn ze echter stelliger. Daar wordt geadviseerd om kinderen onder de 6 helemaal geen rijstwafels te geven en op te passen met andere rijstproducten. In het Zweedse rapport staat: ‘Rijstwafels bevatten bijna geen belangrijke voedingstoffen en zitten vaak vol zout. Kinderen ouder dan 6 kunnen wel af en toe rijstwafels eten, maar wel afhankelijk van hoeveel rijst ze verder binnenkrijgen’.

 

Waarom alleen onder de 6 jaar?

Jonge kinderen zijn vatbaarder voor de negatieve gevolgen van arseen, omdat zij in verhouding met hun lichaamsgewicht meer van deze stof binnenkrijgen dan volwassenen. Bij een kind dat 2 rijstwafels per dag eet, stijgt de blootstelling aan arseen met 30%. Bij 2 glazen rijstmelk stijgt de blootstelling aan arseen met 70%. 

 

Zwanger?

Naast jonge kinderen moeten ook zwangere vrouwen extra oppassen. Arseen kan namelijk via de placenta aan het ongeboren kind worden overgebracht. 

 

Hoe zit het in Nederland?

In Nederland is nog geen advies uitgebracht om kinderen minder rijst te laten eten. Volgens de gezondheidsraad ligt dat ook niet in de planning. Het onderwerp heeft volgens de raad wel potentie. 

 

Paniek?

Er is geen reden voor paniek. Het sleutelwoord is 'afwisseling'. Geef je je kind rijstebloem? Doe dit dan niet elke dag. Wissel rijst af met aardappelen, pasta of andere graanproducten. In plaats van een rijstwafel kun je ook een maïswafel of andere cracker geven. 

 

Hoeveelheid arseen verminderen

Je kunt je inname van arseen in rijst ook zelf verminderen. Dit doe je door de rijst in veel water te koken en de rijst vervolgens af te gieten en af te spoelen. 

 

Verandert dit nieuws hoe vaak jij je kind rijstproducten aanbiedt?

 

Bron: AD

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355