Nieuwe opvoedmethode: geweldloos verzet

13 Sep 2018

Wat doe je als je kind niet meer naar je luistert? Als je kind onhandelbaar is? Als hij of zij zelfs agressief gedrag vertoont? Daar heeft de nieuwe opvoedmethode 'geweldloos verzet' een antwoord op. Deze opvoedmethode, geïnspireerd op Gandhi en Martin Luther King, doorbreekt de machteloosheid en herstelt het gezag van ouders/opvoeders. 

 

Ouders hebben geen autoriteit meer

Volgens klinisch psycholoog Eliane Wiebenga zijn gezag en autoriteit sinds de jaren 60 in de ban. 'Ouders willen vrienden met hun kinderen zijn en als gelijken met elkaar omgaan', zegt Hans Bom. 

Volgens Bom en Wiebenga is er niks mis met begrip- en liefdevol opvoeden, maar is het niet voldoende. En dat merk je pas als het misgaat. Want wat doe je als je kind ineens niet meer naar school wilt, niet meer wilt eten of niet meer meehelpt in huis?

Vaak vallen ouders door hun onzekerheid terug op de autoritaire opvoedstijl (streng en controlerend). Ze houden zakgeld in, geven huisarrest op pakken spullen af. Maar volgens Bom En Wiebenga werkt dit niet als je je autoriteit nooit eerder hebt laten gelden en altijd alles overlegde.

 

Geweldloos verzet

In de jaren 90 ontwikkelde Professor Haim Omer, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Tel Aviv de methode 'geweldloos verzet'. De methode is gebaseerd op de voorvechters van geweldloos verzet als Gandhi en Martin Luther King. Het programma is gericht op het doorbreken van de machteloosheid van ouders/opvoeders. Belangrijke kenmerken zijn: gerichte aandacht, aanwezigheid, nabijheid en interesse en vrij van iedere vorm van zowel fysiek als emotioneel geweld. 

 

'Jullie moeten niet winnen, maar volhouden.'

-Haim Omer-

 

Geweldloos verzet in de praktijk

 

Stap 1: Teken protest aan

Je begint door als ouder een brief te schrijven waarin staat welk gedrag je niet meer accepteert. Geen hele waslijst, maar 2 of 3 punten. Als ouder leg je ook vast dat je niet langer zult schreeuwen of willekeurig zult straffen. 

Wat je dan wel doet als je kind niet luistert? Niks! Nou ja, niet meteen. Je wacht tot de rust weer is weergekeerd en dan kom je op het gebeurde terug. Bijvoorbeeld in de vorm van een sit-in. 

Bij een sit-in ga je gewoon bij je kind zitten en vraag je om een oplossing voor het ongewenste gedrag. Net zolang tot er een oplossing is. Desnoods blijf je 2 uur zitten. Je geeft aan: 'Ik ben hier, ik blijf, ik laat jou niet in de steek.' Het kan zijn dat kinderen hierdoor eerst nog bozer worden, maar een vastbesloten ouder maakt in ieder geval indruk.
De sit-in kan zelfs een staking van een paar dagen worden, waarbij ouders en kind het huis niet verlaten voordat er een oplossing is. 

 

Stap 2: Wees aanweziger in het leven van je kind

Je moet de aanwezigheid in het leven van je kind vergroten. Toon oprechte belangstelling. Connectie komt vóór correctie. Vraag wie zijn/haar vrienden zijn en schrijf de namen op. Inclusief hun telefoonnummers of die van hun ouders. Is je kind niet thuisgekomen? Dan bel je die vrienden. Niet boos of bestraffend, maar wel waakzaam. 

 

De methode lijdt niet tot een acute gedragsverandering, maar als de strijd eenzijdig wordt gestaakt, is de kans groot dat de sfeer verbetert. Het is trouwens wel belangrijk dat je relatiegebaren maakt. Maak bijvoorbeeld het lievelingseten van je kind klaar of repareer zijn lekke band. Daarmee laat je zien dat je ondanks alles van hem/haar houdt. 

 

Conclusie

Dus: niet straffen, niet belonen en niet toegeven, maar wel in gesprek gaan, toezicht houden en je onvoorwaardelijke liefde uiten.

 

Mijn visie op geweldloos verzet

Uit onderzoek blijkt dat deze methode bij 80% van de gezinnen werkt. Ik zie ook wel in waarom. Geen eeuwige discussie aangaan, maar volhouden en je onvoorwaardelijke liefde blijven uiten. Ik vind dat hele mooie elementen!
Ik zou deze methode dus zeker aanraden, maar nog niet bij peuters en kleuters. Daar schrijf je geen brief voor, die laat je geen 2 uur op een stoel zitten en die help je bij het bedenken van oplossingen.
Ik denk dat deze methode vooral van pas komt als er sprake is van ernstig probleemgedrag bij oudere kinderen. 

Wat vind jij van deze nieuwe opvoedmethode?

 

Bronnen: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/23/gezags-therapie-13298971-a1578205

http://www.geweldloos-verzet.nl

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355