Nóg meer dingen die zwangeren niet mogen eten

Waarschijnlijk laat je als zwangere al heel wat voedsel achterwege: alcohol, rauw vlees, rauwe eieren, lever, sushi met rauwe vis... Maar het rijtje wordt langer. Het Voedingscentrum kwam afgelopen week met een aangepast advies. 

 

Vis uit blik

Er werd altijd gedacht dat er minder kwik in tonijn uit blik zat dan in verse tonijn. "Maar het RIVM en het RIKILT hebben aangegeven dat hierin geen verschil zit", aldus het Voedingscentrum. Kwik behoort tot de zware metalen en kan schade toebrengen aan de nieren, de lever, de hersenen en het zenuwstelsel.

Toch raadt het voedingscentrum aan om elke week minimaal 1 keer vis te eten. Vissoorten die veilig zijn, zijn zalm en sardines. Die bevatten volgens het Voedingscentrum goede vetten. 

 

Harde kazen

Wat kazen betreft was het advies altijd dat je alleen zachte rauwmelkse kazen moest vermijden. Nu blijkt dat je ook harde rauwmelkse kazen zou moeten vermijden. "De NVWA heeft aangegeven dat ook in harde kazen van rauwe melk ziekteverwekkers kunnen voorkomen. Ons advies is daarom zowel harde al zachte kaas van rauwe melk te vermijden. Verhit in een gerecht kan de kaas wel worden gegeten".

Je weet dat het om een rauwmelkse kaas gaat als er op het etiket 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk' staat. 

Het risico is dat je besmet raakt met de listeriabacterie. Het komt maar weinig voor en gezonde mensen hebben hier meestal nauwelijks last van. Als zwangere vrouw is deze bacterie wel heel gevaarlijk. Het kan zelfs leiden tot een vroeggeboorte of miskraam.

 

Wat nog meer?

Zie je graag nog een keer alle producten die je als zwangere vrouw niet 'mag' eten op een rijtje? Bekijk de, inmiddels behoorlijk lange, lijst hier op de website van het Voedingscentrum.

 

Toch gegeten?

Heb je toch een keer 1 van deze producten naar binnen gewerkt? Maak je dan niet meteen zorgen. De kans dat je daadwerkelijk de listeriabacterie, toxoplasmose of iets anders naars oploopt is heel erg klein. Maar lap de adviezen niet aan je laars, want de gevolgen kunnen behoorlijk schadelijk zijn voor je ongeboren baby.

 

Hoe nauw neem of nam jij de voedingsadviezen tijdens je zwangerschap?

 

Bron: https://www.ad.nl/koken-en-eten/nieuw-advies-eet-dit-liever-niet-als-je-zwanger-bent~ae989ebf/

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355