Off-grid ouderschap: geen luiers, geen medicijnen en thuisonderwijs

27 Sep 2017

Kennen jullie de Engelse familie Allen al? Dit gezin voedt hun kinderen anders op dan wij gewend zijn. Behoorlijk anders! Zij voeden hun kinderen volledig natuurlijk op en noemen hun kinderen 'free range kids'. Zo dragen de kinderen geen luiers, krijgen ze geen medicijnen en krijgt ook hun 5-jarige kindje nog borstvoeding. Er is echt enorm veel commentaar op dit gezin en daarom werd ik ook wel benieuwd naar hun opvoeding en beweegredenen.

 

Hieronder vind je verschillende aspecten uit hun opvoeding en lees je wat ik hiervan vind:

 

Geen luiers

Je kind opvoeden zonder luiers heet ook wel Baby Zindelijkheids Communicatie. Ik moet toegeven dat het bizar klinkt, maar na me er een beetje in te hebben verdiept, vind ik het zo gek nog niet. Het idee is dat je kindje (ja ook je pasgeboren baby) signalen afgeeft voordat hij/zij moet plassen of poepen. Deze signalen leer je eerst kennen en vervolgens reageer je hierop door je kindje op een potje te zetten. In grote delen van de wereld zijn geen luiers te verkrijgen en daar doen ouders het ook zo!
Klinkt wel interessant he? Ik kan alvast verklappen dat hier binnenkort een heel artikel over verschijnt!

 

Geen medicijnen

De ouders zien het nut niet in van vreemde stoffen toedienen aan het lichaam van een kind. Zij geven aan dat je met planten en kruiden ook een heel eind komt.

Ik vind dat veel kinderen tegenwoordig heel snel medicijnen toegediend krijgen. Toch lijkt een antibiotica kuurtje bij een ontsteking mij geen overbodige luxe.

 

Geen vaccinaties

Voor de vaccinaties geven zij dezelfde verklaring als voor de medicijnen. Zij zeggen dat het helemaal niet erg is om ziektes door te maken en je je kindje van binnenuit kunt helen met bijvoorbeeld voeding.

Ik heb hier zelf ook eens een artikel over geschreven. Lees ook: Vaccinaties: voorkomen ziekten of maken ziek?

 

Thuisonderwijs

Het gezin geeft thuisonderwijs en houden zich niet aan het gebruikelijke curriculum. Ze kleuren op de muur, spelen verstoppertje en zoeken naar voedsel. Ze was met haar 5-jarige kind nog niet bezig met het alfabet, omdat de moeder gelooft dat kinderen van 7 of 8 hier vanzelf behoefte aan krijgen.

Ik vind het geven van thuisonderwijs helemaal niet slecht, mits de kinderen genoeg contact hebben met leeftijdsgenootjes. Ook vind ik het belangrijk dat de kinderen uiteindelijk wel door zouden kunnen stromen naar het reguliere middelbare onderwijs en uiteindelijk een studie kunnen volgen als zij dit willen.

 

Lang borstvoeding

Deze moeder gaf haar 5-jarige zoontje nog borstvoeding. Hier heb ik totaal geen moeite mee. De natuurlijke speedleeftijd van de mens zou rond de 4,5 jaar liggen. Uit onderzoek blijkt ook dat als je kinderen hun gang laat gaan, zij tussen de 3 en 7 jaar blijven drinken. Als moeder en kind hier beiden blij mee zijn, zie ik geen enkele reden om hier iets tegen te hebben. Borstvoeding is alleen maar hartstikke gezond!

 

Navelstreng werd niet afgebonden

Dit wordt ook wel een lotusbevalling genoemd. Bij een lotusbevalling knip je de navelstreng niet door. Je zorgt ervoor dat de placenta aan het kindje bevestigd blijft, totdat de navelstreng er vanzelf afvalt. Ja inderdaad, als je je baby vasthoudt, ligt de placenta ook op schoot en je baby ligt naast zijn placenta in bed. Voordelen zijn dat je kindje extra voedingsstoffen meekrijgt en dat er minder kans is op een infectie. 

Ook hier heb ik geen commentaar op. Ik vind het alleen maar knap, want ik zou er zelf niet aan moeten denken!

 

Bevalling zonder medische zorg

Dit gezin vertrouwde volledig op de kracht van het lichaam van de moeder. Dit is natuurlijk een mooie gedachte, maar ik denk dat we juist blij moeten zijn met de medische hulp die er tegenwoordig is. Door de goede, medische hulp overlijden er veel minder mensen tijdens hun bevalling en daarom vind ik dit ook niet zo heel verstandig. 

 

Blote voeten

Het lopen op bloten voeten zou de spieren in je voet sterker maken en de bloedsomloop stimuleren. In de speeltuin vind ik dit prima, maar ik zou een kind niet zo snel door de Utrechtse binnenstad laten lopen op blote voeten. De kans op glas in je voet is dan wel erg groot! Het kan zijn dat het in de omgeving van dit gezin veilig genoeg is. Ik vraag me wel af of dit gezin wel schoenen draagt als het buiten vriest...

 

Geen vaste bedtijden

De kinderen gaan naar bed als ze moe zijn. Daar heb ik bij dit gezin geen enkel probleem mee, omdat de kinderen 's ochtends niet wakker gemaakt worden om naar school te zijn. Ze kunnen blijven liggen totdat ze uitgeslapen zijn.

 

Meer zien?

 

Mijn conclusie is dat ik het zeker niet met alle keuzes van dit gezin eens ben, maar dat ik zeker niet vind dat deze kinderen verwaarloosd worden. De ouders geven hun kinderen al hun liefde en aandacht en maken bewuste keuzes.

 

Wat is jullie mening over de opvoeding van dit gezin? 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355