Omgaan met 'vieze woordjes'

12 Jun 2017

Vindt jouw kind het ook hilarisch om midden in de supermarkt ‘dikke kont’ te roepen? Of tijdens een stil moment op een verjaardag ‘kakken’? Veel ouders weten zich dan niet echt een houding te geven. Kan ik hier gewoon om lachen? Moet ik dit negeren? Moet ik nu boos worden? Ik vertel hoe je hiermee om kan gaan.

 

Waarom roepen kinderen 'vieze woordjes'?

Kinderen roepen ‘vieze woordjes’, omdat ze doorhebben dat volwassen verlegen en ongemakkelijk reageren op dit soort woorden. Ze begrijpen niet waarom, maar vinden het wel erg grappig. Het is ook wel een beetje grappig dat een kind zijn ouders en andere volwassenen die macht over hem hebben in verlegenheid kan brengen door een simpel woordje, toch?

 

Tip 1: negeren

Je kunt reageren door de woordjes te negeren. Reageer dan niet op deze woordjes en ga door met waar je mee bezig was. Je kind ziet dan dat hij er niks mee bereikt en de lol gaat er dan al snel af.
Negeren kan ook tegengesteld werken. Als je kind ziet dat jij nadrukkelijk doet alsof het je niks kan schelen, gaat hij misschien wel met dubbele energie verder: ‘kont, kont, kont!’. Vervolgens zeg jij als ouder kortaf dat het nu genoeg is! Dan ziet je kind dat het je toch niet onverschillig laat en zal dit gedrag op een later moment weer terugkeren. Elk kind is anders, dus probeer bij je eigen kind uit of negeren werkt.

 

Tip 2: in gesprek

Het heeft mijn voorkeur om open in gesprek te gaan over de woordjes. Als je kind keihard ‘kont’ roept, kun je vertellen dat je kont heel normaal is. Iedereen heeft een kont en we zouden er gek uitzien zonder kont. Ook is die kont een heel belangrijk onderdeel van ons lichaam. Of als hij ‘kakken’ roept, kun je vertellen dat iedereen poept, omdat we anders flinke problemen zouden hebben! Vervolgens geef je nog wat uitleg of ga je verder over een ander onderwerp. Door deze methode zal je kind deze woordjes niet meer zo spannend en grappig vinden. Ook snapt je kind nu waarschijnlijk wat beter waarom het niet zo netjes is om deze woorden in het openbaar te roepen.

 

Tip 3: niet lachen!

Het zal niet altijd even makkelijk zijn, maar lachen om deze woorden is niet zo handig. Zo krijgt je kind de bevestiging dat het grappig is om deze woordjes te roepen en zal hij dit alleen nog maar vaker gaan doen.

 

Tip 4: straffen?

Als uitleg geven en negeren beiden niet werken, kan het nodig zijn om je kind hierop aan te spreken en eventueel te straffen. Dit kan onder andere door een time-out of een ‘vieze woorden-pot’ waar je bijvoorbeeld 10 cent in moet doen bij het gebruiken van ‘vieze woordjes’ of scheldwoorden. Maar probeer eerst de andere tips, want straffen bevordert de sfeer niet echt en is ook zeker niet altijd de meest effectieve methode.

 

Tip 5: het goede voorbeeld

En tenslotte: geef je kind het goede voorbeeld. Jij bent als ouder natuurlijk niet de enige met een grote invloed, maar wat een kind niet hoort, kan hij ook niet nazeggen.

 

Roepen jouw kinderen veel ‘vieze woordjes’? Hoe reageer jij dan? En werkt dit?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355