Onder begeleiding van een verloskundige of gynaecoloog?

27 Jan 2020

De zwangerschap van Mees verliep behoorlijk turbulent. Mijn bevalling is geremd met 30 weken en nog een keer met 32 weken en uiteindelijk werd Mees met 36 weken prematuur en dysmatuur geboren. Daarom stonden wij deze zwangerschap voor een keuze: wilden wij begeleid worden door een gynaecoloog in het ziekenhuis of toch door een verloskundige? Wij vonden dit een hele lastige keuze, maar hebben de knoop uiteindelijk door kunnen hakken en zijn heel blij met de huidige situatie.

 

Preconceptioneel advies

Toen wij voor een tweede kindje wilde gaan, kwam steeds vaker de vraag naar boven wat de zwangerschap en bevalling van Mees voor invloed zou hebben op de zwangerschap en bevalling van een volgend kindje. Ik kreeg daarom van de huisarts een verwijzing naar de gynaecoloog om dit door te spreken. Een verwijzing voor een preconceptioneel advies. We maakten hier een afspraak voor en wat wel grappig is om te vertellen is dat ik tijdens het preconceptionele advies al 5 weken zwanger was. 

 

Extra controles

Kort samengevat is het moeilijk om iets zinnigs te zeggen over hoe deze zwangerschap zal verlopen. Er is tijdens de zwangerschap van Mees waarschijnlijk iets niet helemaal goed gegaan bij de ontwikkeling van de placenta en uit onderzoek blijkt dat het slikken van kinder aspirine hier een positief effect op heeft. De gynaecoloog stelde voor om vanaf week 12 die kinder aspirines te gaan slikken en in de tweede helft van de zwangerschap een aantal extra groeiecho's te laten maken om de groei van de baby in de gaten te houden. Hier gingen wij helemaal mee akkoord. 

 

Gynaecoloog of verloskundige?

De gynaecoloog gaf ons ook de keuze of we deze zwangerschap begeleid wilden worden door een gynaecoloog of door een verloskundige. Hier moesten we even goed over nadenken. We maakten alvast een afspraak voor een vroege echo in het ziekenhuis en zouden thuis een keuze maken.

 

Caseload verloskundige

Ik voelde me niet heel vrolijk na die afspraak in het ziekenhuis. Ik voelde me patiënt. Ik voelde me een nummertje. Het ging over cijfertjes en kansen. En niet over mijn gevoel. Of over het wondertje in mijn buik. Tegelijkertijd wil je natuurlijk het beste voor je baby. Wil je kiezen voor 'veiligheid'. Ik vond de keuze dus heel lastig.

Ik besloot rond te gaan kijken naar verloskundigen en kwam uit bij een lieve holistische caseload verloskundige: Tineke Okma uit IJsselstein. Een caseload verloskundige werkt alleen of hooguit samen met een collega. Ze neemt meer tijd voor je. Je leert elkaar goed kennen. Ze blijft tijdens de gehele bevalling bij je. Niet alleen tijdens het laatste stukje. Ze biedt gewoon net een beetje meer. Fijne extra's.

Tijdens een telefoongesprek met Tineke vertelde ze mij dat ik vooral mijn gevoel moest volgen, maar dat 'shared care' ook een optie kon zijn. Hierbij kom je tijdens de zwangerschap bij zowel de gynaecoloog als de verloskundige.

 

Shared care

Dit klonk perfect! Tijdens de volgende afspraak in het ziekenhuis na de vroege echo hebben we dit dan ook meteen besproken. Het ziekenhuis was gelukkig ook enthousiast. De afspraak is nu dat ik voor alle 'normale' afspraken naar verloskundige Tineke ga en voor alle (extra groei)echo's naar het ziekenhuis. Als alles tijdens de zwangerschap goed gaat, kan ik dus fijn met een verloskundige bevallen. Misschien zelfs thuis. En mochten er toch twijfels zijn over de gezondheid van de baby, heeft het ziekenhuis al mijn gegevens en kunnen zij de zorg eventueel volledig overnemen.

 

Werd jij tijdens je zwangerschap(pen) begeleid door een verloskundige of een gynaecoloog? En was je blij met deze zorg?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355