Onderzoek: doorslapen is niet zo gebruikelijk als velen denken

Uit onderzoek blijkt dat niet doorslapen geen negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van baby's en dat het ook nog eens veel gebruikelijker is dan velen denken. Mij verbaast het niet, maar tóch besloot ik om dit te delen, om ouders die 's nachts nog steeds (meerdere keren) hun bed uit moeten een hart onder de riem te steken.

 

's Nachts doorslapen wordt gezien als 'de gouden standaard' voor baby's tussen de 6 en 12 maanden. Als dit baby's niet lukt, passen ouders vaak slaaptraining toe om dit doel tóch te bereiken. Volgens experts is dit echter helemaal niet nodig.

 

Ontwikkelingsproblemen

Regelmatig wordt gedacht dat doorslapen belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Dat blijkt echter niet te kloppen. Kinderen die als baby geen 6 of 8 uur achter elkaar doorsliepen, hebben geen extra problemen met taal of andere ontwikkelingsgebieden.

 

Heeeeeel normaal

Niet doorslapen is ook nog eens heel normaal. Bijna de helft van de kinderen (43%) slaapt rond de eerste verjaardag nog niet 8 uur lang achter elkaar. Ruim een kwart van de kinderen (28%) slaapt rond de eerste verjaardag nog niet eens 6 uur lang achter elkaar. 

Onderzoeksleidster dr. Marie-Helene Pennestri: "De overgang naar ouderschap is een kwetsbare periode en het zal voor veel ouders een geruststelling zijn om te weten dat doorslapen het eerste jaar helemaal niet zo gebruikelijk is."

 

Eerder schreef ik al een artikel over dat doorslapen niet normaal is voor baby's. In dit artikel vind je ook de voordelen van niet doorslapen en tips om het als ouder vol te houden. Dit artikel vind je hier.

 

Hoe kijken jij en jouw omgeving tegen doorslapen aan? Wordt dit van een baby verwacht vanaf een bepaalde leeftijd? 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355