Onrustig kind tijdens volle maan?

26 Jul 2020

Een volle maan is prachtig. Het ziet er bijna magisch uit als je het mij vraagt. Maar je hoort ook regelmatig dat de volle maan een hoop negatieve dingen met zich meebrengt, en dan vooral bij kinderen: slecht slapen, prikkelbaarheid, driftbuien... In hoeverre heeft de volle maand invloed op het gedrag (van kinderen)? En welke invloed dan precies? Dat lees je in dit artikel.

 

De wetenschap

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat de maan invloed heeft op ons gedrag. Zo toonde een Zwitsers onderzoek in 2013 aan dat mensen tijdens volle maan gemiddeld 20 minuten korter slapen. Uit Brits onderzoek uit 2014 blijkt dat mensen tijdens volle maan meer kans hebben op rare dromen. 

Er is ook een evolutionaire hypothese voor de verandering in ons (slaap)gedrag. Namelijk dat we als oermens alerter moesten zijn tijdens volle maan, omdat de roofdieren van de heldere nachten gebruik zouden maken om te jagen. 

Over het algemeen zijn wetenschappers echter kritisch over een eventueel verband tussen de maan en menselijk gedrag. De meeste (en grootste) onderzoeken tonen aan dat de maan geen invloed heeft op menselijk (slaap)gedrag. Het zou vooral tussen de oren zitten.

 

De invloed van volle maan

Tóch claimen veel mensen last te hebben van de maanenergie en claimen veel ouders dat hun kinderen (vooral hooggevoelige kinderen) zich anders gedragen tijdens volle maan. En zou dat zo gek zijn? Het menselijk lichaam bestaat voor 50-80% uit water en we weten welke invloed de maan op de zee heeft (eb en vloed). Ouders merken rondom volle maan de volgende dingen aan hun kind:

 

 1. Slechter slapen
  Zowel het in slaap vallen als het slapen zelf vormen een problemen in de dagen rondom volle maan. Het in slaap vallen duurt langer en 's nachts is de slaapkwaliteit niet al te best vanwege rare dromen.

 2. Emotioneler en sneller geïrriteerd
  Rondom volle maan zouden frustraties en opgekropte emoties naar de oppervlakte komen. Dat verklaart die extra driftbuien van je kind!

 3. Meer energie/drukker gedrag
  De volle maan zou een hoop energie kunnen geven wat zorgt voor druk gedrag en een kind dat de oren van je hoofd kletst. Helaas voor jou als ouder heeft je kind niet alleen overdag, maar ook 's nachts meer energie.

 

Omgaan met volle maan

Er zijn heel wat dingen die je kunt doen om de negatieve invloed van volle maan te beperken. Denk aan 's avonds niet als gezin voor de tv gaan hangen, maar samen op een rustige manier de dag afsluiten. Je zou ook kunnen overwegen om je kind een kindermassage te geven. Daar worden ze lekker rustig van. Je kunt de kamer van je kind extra verduisteren om ervoor te zorgen dat het extra maanlicht je kind niet wakker houdt. Is je kind druk? Ga dan lekker samen naar buiten om te bewegen en wat energie kwijt te raken. En tenslotte zijn er een hoop ouders die zweren bij het gebruik van essentiële oliën

 

Merk jij verschil is (slaap)gedrag bij jezelf of bij je kind tijdens volle maan?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355