Ons adoptieverhaal

25 Sep 2017

Iets meer dan drie jaar geleden, werden we gebeld met het fantastische nieuws dat we vader en moeder werden van een dochtertje van 3 jaar uit China. Ik weet het nog goed: ik kwam thuis van een week kamp en mijn man vertelde het grote nieuws! En dan ineens ben je moeder! Dat gevoel is onbeschrijfelijk en meteen ook echt! Ik voelde me echt moeder! We kregen in de loop van de week een foto opgestuurd en vanaf dat moment stond haar foto trots op onze kast!

 

Iets meer dan 3 maanden later mochten we afreizen naar China om haar dan eindelijk in onze armen te sluiten. Al in China merkten we aan Hong Ge dat ze zich aan ons begon te hechten. Ze kon even van ons weglopen, maar kwam al snel weer bij ons terug. Ook zijn we na een paar dagen met haar terug geweest naar het kindertehuis waar ze heeft gewoond. Dit vonden we erg spannend, want stel je voor dat ze niet meer met ons mee wilde gaan en in het kindertehuis wilde blijven. Gelukkig was dit zeker niet het geval. Ze stapte vrolijk de groepsruimte in en speelde met al haar vriendjes en vriendinnetjes. Maar steeds kwam ze weer even teruglopen om te kijken of wij er nog waren.

 

Thuis hebben we een periode gehad om aan elkaar te wennen en hechten. De eerste periode hebben we zoveel mogelijk thuis doorgebracht. We gingen wel eens weg, maar we zorgden ervoor dat thuis voor haar een veilige plek werd. We gingen wel bij familie op visite, maar niemand kwam in het begin nog bij ons thuis. Totdat we merkten dat Hong Ge dit aankon.

 

Ik kan me nog goed het moment herinneren dat we voor het eerst met haar naar de supermarkt gingen. We wonen in het plaatsje Vollenhove. Een redelijk klein plaatsje, waar enkele adoptiekinderen wonen. Veel mensen wisten dat wij een kindje hadden geadopteerd, dus we waren een veelbesproken onderwerp in Vollenhove. Toen we in de supermarkt liepen, kwamen veel mensen naar ons toe om een praatje te maken. Ook zagen we veel mensen van een afstandje naar ons staan kijken. Niet alleen omdat we een chinees meisje bij ons hadden, maar ook omdat Hong Ge op dat moment nog niet aan haar schisis (hazenlip) was geopereerd. Dit was wel even wennen. Soms hadden we het gevoel dat we een attractie waren. Hong Ge begon het op een gegeven moment ook niet meer fijn te vinden dat mensen veel naar haar keken. En toen ze redelijk begon te praten, zei ze ook tegen de mensen “niet kijken”.

 

Vanaf het begin dat Hong Ge bij ons woont, hebben we veel geobserveerd. Vaak zaten we ’s avonds de dag door te praten en het gedrag wat zij liet zien te analyseren. We hebben heel goed gekeken naar wat zij nodig heeft en wat belangrijk is om rekening mee te houden. Voorbeeld: Hong Ge sliep in China op een grote kamer, met heel veel kinderen. Eenmaal thuis in Nederland was het de bedoeling dat ze alleen op een kamer ging slapen. We hadden een ledikantje voor haar neergezet, omdat ze nog heel klein was. Hong Ge wilde hier niet in slapen. We zijn begonnen met z’n drieën bij ons in bed (omdat we in China ook met z’n drieën in een groot bed lagen). Wanneer Hong Ge eenmaal in slaap was gevallen, konden wij stiekem naar beneden sluipen. Daarna kon een van ons met haar mee naar het grote bed en bij haar liggen. We hebben een groot bed op haar kamer gezet en vanaf dat moment hebben we bij haar gelegen totdat ze sliep, maar wel op haar eigen kamer. Daarna hoefden we alleen nog maar in een stoel te zitten en een tijd later, konden we haar naar bed brengen zonder erbij te blijven. Alles gaat om vertrouwen!

 

We merken dat we altijd goed kijken naar mogelijk signalen van hechtingsproblematiek. Op dit moment zien we geen bijzonderheden waar we ons zorgen om moeten maken. In onze omgeving wordt er heel goed gereageerd op Hong Ge. We hebben onze omgeving geïnformeerd over onze adoptie en tijdens onze adoptiereis hebben ze mee kunnen leven, door de mailtjes die we stuurden. Hong Ge weet zelf dat ze uit China komt. Ze zegt vaak “Ik ben geen Chinees, want de dokter heeft ervoor gezorgd dat ik Nederlands ben”.

 

Op dit moment zijn wij bezig met onze tweede adoptieprocedure. Hong Ge weet dat ze ooit een broertje of zusje zal krijgen, maar dit duurt nog heel lang. We zijn bezig met de procedure voor de Filipijnen. Veel mensen stellen vragen aan ons. Verbazingwekkend altijd dat mensen bang zijn dat ze een rare vraag stellen. Wij geven aan dat we geen vraag te gek vinden , we zijn inmiddels wel wat gewend. Nu men weet dat we met de tweede procedure bezig zijn, krijgen we vaak de vraag “willen jullie nu graag een babytje?”. Ons maakt dat niet zoveel uit, leeftijd zegt ons niets. Hong Ge was 3 en dit is hartstikke goed gegaan!

 

De afgelopen jaren waren fantastisch, elke dag is een feestje! We zijn zo ontzettend blij met dit mooie meisje! Ze is ontzettend spontaan, grappig en kan heel goed dansen! Het is mooi om elke keer weer een stukje persoonlijkheid van haar te zien! En bij de dingen die ze heel goed kan, zeggen we vaak “dat heeft ze van ons!” Wij zijn ontzettend trots om haar ouders te mogen zijn en kijken ernaar uit om dit avontuur opnieuw aan te gaan. En Hong Ge kan niet wachten tot het moment dat ze grote zus is!

 

Heb jij nog vragen over adoptie?

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355