Onze eerste ervaring met de Kleintjesmethode

Wij zijn nu zo'n 3 weken geleden begonnen met het introduceren van voedsel. Wij volgen de Kleintjes methode. Bij deze methode bied je je kind geen gepureerd voedsel, maar stukjes aan. In deze blog lees je wat deze methode inhoudt, hoe de eerste weken zijn gegaan en lees je mijn tips.

 

Kleintjesmethode

Bij de Kleintjesmethode bied je dus geen gepureerd voedsel, maar stukjes aan. Je kind bepaalt zelf wat en hoeveel hij eet. Het lijkt een beetje op de Rapley methode (ookwel Baby Led Weaning). Het verschil tussen deze methodes is dat je bij de Kleintjesmethode met een introductieschema werkt terwijl je bij de Rapley methode alles aan 'mag' bieden behalve suiker, zout en honing.

In het introductieschema van de Kleintjes methode staat precies wat je vanaf wanneer aan mag bieden. Zo 'mag' appel al vanaf 6 maanden, maar aardbei pas vanaf 12 maanden. Dit introductieschema is gebaseerd op de veiligheid (een bosbes is bijvoorbeeld nog een lange tijd gevaarlijk), maar soms ook op de reacties die voedsel teweeg kunnen brengen en om de darmflora te beschermen. Ik heb lang getwijfeld over bijvoeden à la Kleintjes of à la Rapley, maar de Kleintjesmethode voelt voor mij voorlopig 'lekker veilig'. 

 

6 Maanden

Je begint bij zowel de Rapley methode als bij de Kleintjes methode pas nadat je kind 6 maanden oud is. Later, bijvoorbeeld bij 7 maanden, is ook geen probleem. Als je eerder wilt beginnen, is deze methode niet geschikt (en zelfs gevaarlijk).

Stefan Kleintjes, bedenker van de Kleintjes methode, geeft aan dat het belangrijk is om pas na 6 maanden te beginnen met vast voedsel omdat het immuunsysteem dan voldoende rijp is, het verteringssysteem beter op orde is, de orale mondmotoriek voldoende getraind is, de hand- oogcoördinatie zover is en de fijne en grove motoriek op orde zijn. 

Veel ouders geven aan dat hun kind al eerder 'honger' heeft. Stefan Kleintjes, bedenker van de Kleintjes methode, geeft aan dat dat eigenlijk nooit het geval is. Baby's willen vanaf een maand of 5 na-apen. Ook ontdekken ze door alles in hun mond te stoppen. Dat je baby dus voedsel in zijn mond wil stoppen, is dit volgens Stefan Kleintjes geen honger, maar een ontwikkelingsstap. Ook de WHO raadt aan om pas na 6 maanden te beginnen met het introduceren van vast voedsel.

Op de Facebookpagina van de Kleintjes methode lees ik wel eens: als je kindje de autosleutels in zijn mond stopt, ga je toch ook niet beginnen met rijlessen?

 

Zelf de regie

Bij de Kleintjes methode heb je vertrouwen in de kracht en kunde van het eigen lichaam. Baby's kunnen vanaf de geboorte aangeven wanneer ze melk willen drinken en hoeveel. Met vast voedsel kunnen zij dat ook. Je geeft je baby de keuze uit verschillende, pure voedingsmiddelen zoals groente, fruit en brood. Je baby kan vervolgens iets opeten, maar hij kan het ook fijnknijpen, in zijn haren smeren, op de grond smijten of het compleet negeren. En het is allemaal goed. Als je kindje nog niks met de stukjes kan, is hij er waarschijnlijk nog niet aantoe. 

In het begin zullen ze nog maar weinig eten, maar vanaf een maand of 8/9 zie je vaak dat de hoeveelheden groter worden. 

Voor mij voelt de Kleintjesmethode hierdoor als een logisch gevolg op de borstvoeding (of beter gezegd: als een logische toevoeging, want ik geef nog steeds borstvoeding).

 

Het begin

Wij begonnen toen Mees 6,5 maand was, omdat Mees te vroeg geboren is. De eerste keren zat hij bij ons op schoot, omdat we hem nog niet goed in de kinderstoel vonden zitten. Het is trouwen heel belangrijk dat ze rechtop zitten! De Stokke Tripp Trapp Newborn set op wippertjes bijvoorbeeld zijn niet geschikt.

 

De eerste keer gaven wij Mees een stukje banaan. Hij vond het leuk om op schoot te zitten en om wat te spelen te hebben, maar hij deed niet heel veel met de stukken banaan. Ik zou eigenlijk ook afraden om met banaan te starten. Dit is heel moeilijk om vast te houden. Het glibbert heel snel uit de handjes of ze knijpen het fijn, waardoor ze er niet meer goed een stukje af kunnen happen. Hetzelfde geldt voor peer, avocado, mango etc.

 

De keer daarop gaven we hem een gekookte wortel en dat was al een groter succes. Hier was hij behoorlijk lang zoet mee. Hij stopte het in zijn mond en sabbelde erop. Af en toe lukt het hem om er een stukje af te krijgen. Hier zag je Mees van schrikken en hij werkte dit er volgens weer uit. Soms door gewoon zijn tong naar buiten te steken en soms door te kokhalzen. Doordat wij ons goed hadden ingelezen, vond ik dit er eigenlijk helemaal niet zo eng uitzien. Ik vind het juist heel mooi om te zien hoe zijn lichaam alles zelf regelt. 

 

In de twee weken die volgden gaven we Mees ook speltwafels, appel, sperziebonen, aardappel, zoete aardappel, pompoen, komkommer, tomaat, bleekselderij, avocado en peer. Ook verhuisde hij in die twee weken naar de kinderstoel.

De ontwikkeling die haar doormaakte in die twee weken was enorm! Hij kon na twee weken het eten al veel beter vasthouden, hij werd er veel enthousiaster van, hij deed zijn uiterste best om stukjes af te happen en hij kon al wat beter omgaan met de stukjes die hij afbeet. In zijn luier vonden we dan ook steeds meer stukjes terug.

 

De foto bovenaan dit artikel is trouwens een 'random' stockfoto (Mees zou nog helemaal geen cracotte krijgen). Ik heb erg leuke foto's van Mees terwijl hij eet, maar deze vind ik niet geschikt voor op het internet.

 

Moeilijk of minder leuk

Er is 1 ding dat ik echt heel moeilijk vind: niet teveel aandacht aan het eten besteden. Het liefst kijk ik de hele tijd naar Mees en roep ik dingen als: "O lieverd, wat doe je het goed!" "Wat knap van jou zeg!" "Super goed!" Maar eten moet de gewoonste zaak van de wereld zijn. Niet iets wat moet of wat beloond of bestraft moet worden. Ik wil niet dat Mees eet, omdat ik daar blij van word, maar omdat hij honger of trek heeft. En ik wil over een tijd al helemaal geen machtsstrijd aan tafel. 

Een ander nadeel vind ik de troep. De hele kinderstoel en vloer zijn smerig als Mees wat gegeten heeft (en hij zelf trouwens ook). Maar gelukkig weegt dat echt niet op tegen zien hoe je kind zit te genieten van zijn eten.

 

Tips

 • Lees je heel goed in. Daarvoor raad ik het boek 'Eten voor de Kleintjes' aan. 

 • Print het introductieschema uit en hang dit ergens op (te vinden op borstvoeding.com)

 • Kijk bij het kiezen van voedsel ook naar hoe makkelijk dit vast te houden is

 • Koop geen slabbetjes, maar schortjes

 • Kook of stoom 1 keer in de week verschillende soorten groenten die je de rest van de week kunt voorschotelen als je een keer iets eet wat niet geschikt is voor je baby

 • Zorg voor een veger en blik (en heel veel doekjes en washandjes)

 • Koop een bordje die je kind niet van tafel af kan schuiven zoals deze siliconen bordjes
   

Er is nog zóveel meer over deze methode te vertellen! Bijvoorbeeld dat je in het begin vaste voeding aanbiedt ná de melk, wat nou eigenlijk de voordelen van deze methode zijn en van alles over het kokhalsreflex en verslikken. Dat past helaas niet allemaal in 1 artikel. Vind je de methode interessant? Schaf dan vooral het boek aan (eventueel tweedehands). Daar staat alles in.

 

Lees ook: Bijvoeden volgens Stefan Kleintjes

 

Wat vind jij van de Kleintjes methode? Waarom heb jij hier wel of niet voor gekozen?

 

*De links in dit artikel zijn affiliate links

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355