Op bezoek bij een baby? Dit zijn de ongeschreven regels

16 Jan 2019

Mees is nu zo'n 4 maanden oud en er zijn dus al heel wat mensen op bezoek geweest. De meeste bezoekjes waren enorm leuk en gezellig, maar sommige ook tenenkrommend. Ook van jullie hoor ik regelmatig verhalen over hoe je zou willen dat het bezoek met jou en je baby omgaat en hoe dit in werkelijkheid gaat. Ik heb al deze informatie verzameld en kwam uit op 6 ongeschreven regels voor als je op bezoek gaat bij een baby:

 

Pak de baby nooit zomaar op

Het is eigenlijk bizar dat ik deze 'regel' nog mee moet nemen in het rijtje. Je pakt natuurlijk nooit zomaar iemands baby uit de box, uit zijn bedje, van zijn speelkleed of uit de armen van je vriend of vriendin. De ouders bepalen of anderen überhaupt de baby vast mogen houden, hoeveel mensen de baby vast mogen houden (het is geen speelgoed), wie de baby vast mag houden etc. 

Kijk trouwens ook uit met aanraken. Je knijpt een slapende baby niet in zijn wangen. Dat doe je niet! Je gaat dan ook niet testen of hij in je vingers kan knijpen en je bekijkt ook niet de haartjes onder het mutsje. Punt.

 

Geef de baby nooit zomaar door

Heb jij de baby even vast mogen houden? Top! Als de baby onrustig wordt of je hebt de baby al een tijdje in je armen, geef je de baby terug aan 1 van de ouders. Niet aan die leuke tante, de opa of de goede vriendin. Het is aan de ouders om de baby eventueel nog een keer aan bezoek te geven. Een baby is geen speelgoed. Ieder 'vreemd' persoon zorgt voor veel prikkels bij een baby.

 

Antwoord nee? Vraag het dan niet nog een keer

Als jij hebt gevraagd: "Zal ik de baby anders even vasthouden?" En het antwoord is "nee", haal het dan niet in je hoofd om het nog een keer te vragen. Voor de ouders is het niet leuk om telkens 'nee' te zeggen. En ze weten na 1 keer zo'n vraag echt wel dat ze de baby bij jou kwijt kunnen als ze dat even willen.

 

Houd je commentaar voor je

Slaapt de baby slecht? Huilt de baby veel? Of ging jij heel anders met je eigen baby om? Prima! Maar vertel alsjeblieft niet dat ze de baby ook in zijn eigen kamertje moeten laten slapen, dat bij veel huilbaby's onrustige ouders het probleem zijn of andere onzin. Daarmee maak je ouders alleen maar onzeker en daar hebben de ouders en de baby niks aan. Als ze de baby laten verhongeren of pijn doen, mag je je ermee bemoeien.

 

Baby overstuur? Ga naar huis

Het kan natuurlijk zo zijn dat een ouder het heerlijk vindt dat er bezoek is als de baby overstuur is. Dan kan hij ondanks de huilende baby tóch even koken of iets dergelijks. Maar meestal voelen ouders zich opgelaten als de baby overstuur is en er zit visite op de bank te glimlachen. Stel voor om naar huis te gaan en een andere keer terug te komen. En vergeet ook niet te vermelden dat je het geen enkel probleem vindt.

 

Ziek? Blijf weg

Kom alleen langs als je helemaal gezond bent. Baby's zijn gevoelig voor virussen en een zieke baby willen we natuurlijk voorkomen. Heb je alleen een vervelende hoest of een neusverkoudheid? Bel dan even om te overleggen. In de kraamtijd overleg je dit trouwens niet, maar blijf je gewoon thuis. Als je een koortslip hebt, valt er al helemaal niets te overleggen. Dat is levensgevaarlijk voor jonge baby's.

 

Heb jij nog aanvullingen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355