Op vakantie met de auto? Dit zijn de regels rondom autostoeltjes in andere landen

27 Apr 2019

De Europese Unie heeft een richtlijn opgesteld voor het vervoeren van kinderen in autostoeltjes. Nederland heeft ervoor gekozen om af te wijken van deze regel. Hierdoor gelden in de meeste andere Europese landen andere regels wat betreft het vervoeren van je kind dan in Nederland. Ga je deze zomer met de auto op vakantie naar een ander Europees land en wil je niet voor verassingen komen te staan? Lees dan vooral even verder. Ik heb de regels voor de meest bezochte vakantielanden op een rijtje gezet.

 

EU-richtlijn

Volgens de EU-richtlijn moeten kinderen die kleiner zijn dan 1.50 meter in een EU-goedgekeurd en passend autostoeltje worden vervoerd. Passend betekent afgestemd op de lengte en het gewicht van je kind.

 

Nederland

In Nederland moeten kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter in een passend autostoeltje vervoerd worden. 

 

België

Kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter, moeten in een passend autostoeltje worden vervoerd. Kinderen onder de 3 jaar moeten altijd in een autostoeltje. Als je 3 kinderen vervoert op de achterbank en er maar 2 autostoeltjes op passen, mag je het derde kind vervoeren met alleen de autogordel om. 

 

Duitsland

Kinderen die kleiner zijn dan 1.50 meter, moeten in een passend autostoeltje worden vervoerd. Datzelfde geldt voor kinderen onder de 12 jaar.

 

Frankrijk

Kinderen die jonger zijn dan 10 jaar moeten in een passend autostoeltje worden vervoerd. Kinderen tot 10 jaar mogen alleen voorin worden vervoerd als er geen achterbank is, als de achterbank geen gordels heeft en de voorstoel wel of als de achterbank geheel ingenomen is door kinderen onder de 10.

 

Spanje

Kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter, moeten in een passend autostoeltje worden vervoerd. Kinderen mogen niet voorin tenzij de auto geen achterbank heeft, er geen autozitje op de achterbank past of de achterbank al vol zit met kinderen kleiner dan 1.35 meter.

 

Oostenrijk

Kinderen die kleiner zijn dan 1.50 meter, moeten in een passend autostoeltje worden vervoerd. Datzelfde geldt voor kinderen onder de 14 jaar. Als je 3 kinderen vervoert op de achterbank en er maar 2 autostoeltjes op passen, mag je het derde kind, mits ouder dan 3 jaar, vervoeren met alleen de autogordel om. 

 

Lees ook: Vervoer je kind 4 jaar lang achterwaarts.

 

Zwitserland

Kinderen die kleiner zijn dan 1.50 meter, moeten in een passend autostoeltje worden vervoerd. Datzelfde geldt voor kinderen onder de 12 jaar.

 

Engeland

Kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter, moeten in een passend autostoeltje worden vervoerd. Datzelfde geldt voor kinderen onder de 12. Als je 3 kinderen vervoert op de achterbank en er maar 2 autostoeltjes op passen, mag je het derde kind, mits ouder dan 3 jaar, vervoeren met alleen de autogordel om. 

 

Italië

Kinderen die kleiner zijn dan 1.50 meter, moeten in een passend autostoeltje worden vervoerd.

 

Denemarken

Kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter, moeten in een passend autostoeltje worden vervoerd. Kinderen onder de 3 jaar mogen niet in een auto worden vervoerd met het bouwjaar 1989 of ouder. ls je 3 kinderen vervoert op de achterbank en er maar 2 autostoeltjes op passen, heb je een probleem. Een derde kind vervoeren met alleen de autogordel om mag niet.

 

Noorwegen

Kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter, moeten in een passend autostoeltje worden vervoerd. Kinderen tussen de 1.35 meter en de 1.50 meter, moeten op een zittingverhoger worden vervoerd. 

 

Zweden

Kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter, moeten in een passend autostoeltje worden vervoerd. Kinderen die kleiner zijn dan 1.40 meter mogen voorin worden vervoerd, mits de airbag is uitgeschakeld. 
 

Ga jij dit jaar op vakantie? Waar naartoe? Was jij op de hoogte van de regels?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355