Opa's en oma's overbelast door kleinkinderen

15 Oct 2017

Angela Maas, hoogleraar vrouwencardiologie, ziet in haar spreekkamer steeds vaker grootouders die lichamelijk uitgeput zijn door de zorg voor hun kleinkinderen. Dit komt doordat jonge ouders steeds vaker de opa's en oma's structureel inzetten voor de zorg voor de kleinkinderen. 

 

"Soms zitten ze huilend in de spreekkamer. Dat kan de bedoeling toch niet zijn?"

 

Een dagje ouder

Mensen die de 60 of 70 gepasseerd zijn, gaan lichamelijk achteruit: ze starten 's ochtends wat langzamer op, kunnen minder goed omgaan met stress en zijn minder flexibel. Ze zullen vaker een offday hebben en hebben wat meer tijd voor zichzelf nodig. Het parttime zorgen voor de kleinkinderen zorgt voor stress en sommige opa's en oma's kunnen dat niet aan. De stress kan zorgen voor een hoge bloeddruk en die kan weer leiden tot hartritmestoornissen of erger. Soms zitten ze huilend bij Angela in de spreekkamer. Dat kan de bedoeling toch niet zijn?

 

Gezond ouder worden

Er gaat tegenwoordig heel veel aandacht uit naar gezond ouder worden. Dat wordt (terecht) hartstikke gepromoot. Maar 's ochtends in de file staan om op je kleinkind te passen, draagt hier niet aan bij. Dit heeft een averechts effect. Wie gezond ouder wil worden, heeft tijd nodig om hierin te investeren. 

 

Morele verplichting

De grootouders voelen het oppassen als een morele verplichting. Ze durven geen 'nee' te zeggen en vinden het moeilijk om erover te beginnen. Als ze eenmaal in het stramien zitten, zeggen ook niet snel dat het niet meer lukt.

 

Kunnen en opa en oma nu niet meer oppassen?

Zeker wel! Natuurlijk zijn er grootouders die het fantastisch vinden om op te passen en die het prima aankunnen! We moeten niet generaliseren. Het is alleen de taak van de kinderen om te kijken of ze hun ouders niet overbelasten. Niet alle opa's en oma's zijn even gezond. En niemand wil dat zijn ouders gezondheidsproblemen krijgen, doordat ze regelmatig op jouw kinderen passen toch?
Vind het dus niet vanzelfsprekend dat je ouders altijd maar klaar staan en kijk goed naar wat ze aankunnen!

 

Dit is de conclusie van Angela Maas en hier sluit ik me bij aan. Uit de poll van RTL nieuws blijkt dat veel mensen hier anders over denken. 42% Geeft an dat ouders in de gaten moeten houden of het opa's en oma's niet teveel wordt en 58% geeft aan dat opa's en oma's het zelf moeten aangeven als het ze teveel wordt. 

 

Wat vind jij? Moeten ouders hier op letten of moeten grootouders dit zelf maar aangeven?

 

Bronnen: https://www.vakbladvroeg.nl/kleinkinderen/

https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/omas-overbelast-door-kleinkinderen-soms-zitten-ze-huilend-in-de-spreekkamer

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355