Opgroeien met een bonusouder

17 Jul 2017

Afgelopen jaar waren er weer ruim 18.000 echtscheidingen waar minderjarige kinderen bij betrokken waren. Wat een groot getal he?! Iets meer dan de helft van de kinderen met gescheiden ouders krijgt op een gegeven moment te maken met een stiefouder. Het aantal stiefgezinnen in Nederland is dan ook ongeveer 184.000! Deze verandering kan natuurlijk erg positief uitpakken, maar vaak gaan zowel de kinderen als de (stief)ouders door een hele heftige periode heen. Iedereen moet opnieuw zijn eigen positie bepalen en dat is niet niks. Daarom geef ik vandaag 10 tips voor gescheiden ouders met een nieuwe partner, (aanstaande) bonusvaders en (aanstaande) bonusmoeders:

 

Misschien denk je nu: 'Bonusvaders?' 'Bonusmoeders?' Ik vind zelf de woorden stiefvader en stiefmoeder erg rot klinken. Het kinkt zo negatief! Daarom heb ik het vandaag over bonusouders, bonusvaders en bonusmoeders.

 

 1. Introduceer je nieuwe partner niet te snel
  Een scheiding is niet niks voor kinderen. Je kinderen hebben het zwaar en kunnen wel wat extra steun en aandacht gebruiken. Ook hebben ze tijd nodig, Tijd om tot rust te komen en tijd om zich aan te passen. Jouw nieuwe partner kan dan nét even teveel voor ze zijn. Het is verstandig om je nieuwe vriend of vriendin pas aan de kinderen voor te stellen als het ernaar uitziet dat het een serieuze relatie gaat worden. 

 2. Ga niet te snel samenwonen
  Dit puntje heeft erg veel te maken met het vorige puntje. Als jij jouw nieuwe partner geïntroduceerd hebt, is het goed om je kinderen even de tijd te geven om te wennen aan de nieuwe situatie. Ga soms op stap met z'n allen, maar ook af en toe alleen met je kind(eren). Pas als de relatie een langere tijd stabiel is en je kinderen aan je nieuwe partner gewend zijn, kun je over samenwonen gaan praten. 

 3. Besef je dat je kind misschien heel anders denkt over jouw nieuwe liefde
  Kinderen vinden het gek als ouders verliefd zijn en zich verliefd gedragen. Kinderen willen dat je je als hun stabiele ouder gedraagt. Houd er dus rekening mee dat je kinderen zich ongemakkelijk bij de situatie kunnen voelen. De kans is groot dat je kinderen niet net zo enthousiast over je nieuwe relatie zijn als jij. 

 4. Houd altijd goed in de gaten hoe je kinderen zich voelen
  Zelf vind ik dit het allerbelangrijkste puntje! De kans is groot dat je kinderen zich bedreigt voelen door de komst van een nieuwe partner. Nu moeten ze jou delen met een vreemde! Vind jij hen dan niet meer belangrijk? Het helpt om ook tijd door te brengen met alleen jouw eigen kinderen en gesprekken te voeren over hoe ze zich voelen in de nieuwe situatie.

 5. Bedenk of je verwachtingen realistisch zijn
  Het is niet vanzelfsprekend dat er een nieuw goedlopend gezin ontstaat. Als bonusouder ben je niet verplicht om meteen van je bonuskinderen te houden en omgekeerd hoeft dat ook niet. Het vormen van een nieuw gezin vraagt veel geduld, doorzettingsvermogen en begrip. En dan van alle partijen! Vooral als bonusmoeder kun je het zwaar te verduren krijgen. Het kan zeker 2 tot 5 jaar duren voordat iedereen zijn nieuwe positie in het gezin gevonden heeft en hier blij mee is. 

 6. Neem als bonusouder niet meteen een ouderrol op je
  Het beste is om je als bonusouder in het begin terughoudend op te stellen en de verantwoordelijkheid voor de opvoeding over te laten aan de biologische ouders. Hoe moeilijk dit ook kan zijn! Al helemaal als jij andere ideeën over de opvoeding hebt! Maak je bonuskinderen duidelijk dat je niet de plaats van hun biologische ouders in wilt nemen. De eerste tijd staat in het teken van aan elkaar wennen en elkaars vertrouwen winnen. Bij oudere kinderen kan het zo zijn dat je nooit als opvoeder op zult treden. 

 7. Houd rekening met een andere opvoedstijl van je nieuwe partner
  Vooral bij een nieuw samengesteld gezin (met kinderen van beide partners) kan dit een erg lastig punt zijn! Wat nou als die kinderen nooit mee hoeven te helpen in huis? Of als ze nooit hun troep opruimen? Of als ze veelte laat naar bed gaan? Als bonusouder kun je het beste voorzichtig zijn met kritiek op dit gebied. Praat er rustig samen over zonder dat de kinderen in de buurt zijn en stel samen wat basisregels op. Voor de kinderen is het belangrijk om de veranderingen heel geleidelijk door te voeren. Je wordt natuurlijk geen favoriet als je kinderen nu van jouw ineens hun troep op moeten ruimen en eerder naar bed moeten. 

 8. Ga niet voorbij aan de gevoelens van de andere ouder op de achtergrond
  Voor een ex kan het heel erg pijnlijk zijn als een vreemde zich als de nieuwe ouder van zijn of haar kinderen gedraagt. Houd hier dus rekening mee. Als de kinderen de nieuwe bonusouder niet accepteren, kan het zijn dat ze bang zijn om hun andere ouder ontrouw te zijn. Het helpt als de biologische ouders fijn met elkaar omgaan en goed kunnen samenwerken en als de bonusouders de kinderen de ruimte geven om loyaal te zijn naar hun andere ouder. 

 9. Spreek nooit negatief over de andere ouder
  Kinderen hebben een speciale band met hun biologische ouders. Dit noemend we ook wel de existentiële loyaliteit. Deze band kan niet kapot. Als jij negatief praat over één van de biologische ouders, is de kans groot dat je kind die ouder zal verdedigen en dat jullie geen goede vriendjes meer zijn!

 10. Steun elkaar als partners
  Werk goed aan jullie nieuwe relatie! Nog meer dan in een traditioneel gezin moet jullie relatie tegen een stootje kunnen. Steun elkaar en vorm een stevig team. Maak regelmatig tijd voor elkaar en praat eventuele irritaties naar elkaar uit. 

 

​Hoe lang duurde het bij jullie voordat iedereen aan de nieuwe situatie gewend was? En heb jij nog goede tips voor andere (bonus)ouders?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355