Oplossingsgericht opvoeden

19 Jul 2017

Hallo allemaal!

 

Vandaag geen blog van Femke, maar van mij. Ik ben Rian, moeder van een zoontje van 1,5 jaar en daarnaast ook orthopedagoog. Een paar weken geleden ontmoette ik Femke voor de eerste keer en ik was meteen enthousiast over haar bevlogenheid! Ze vroeg me of ik een gastblog wilde schrijven over oplossingsgericht opvoeden en dat doe ik met alle plezier, dus bij deze!

 

Wat is oplossingsgericht opvoeden?
Door de naam oplossingsgericht opvoeden denk je misschien dat het gaat over het vinden van oplossingen. En dat klopt, maar het is nog veel meer. Oplossingsgericht opvoeden geeft een andere kijk op opvoeden. Het is een bepaalde manier van omgaan met gedrag en gevoelens. In plaats van te kijken naar wat er mis gaat en waarom, kijk je juist naar mogelijkheden. Naar waar je al tevreden over bent en hoe je dat kan uitbreiden. Oplossingsgericht werken komt oorspronkelijk uit de psychotherapie. Tegenwoordig wordt het ook vaak gebruikt in het bedrijfsleven en in het onderwijs. Juist omdat het zo goed werkt! Ik ben er enorm enthousiast over en zal je uitleggen waarom.

 

Het is positief!
Opvoeden kan een behoorlijke uitdaging zijn. De meeste ouders willen het graag heel goed doen. Een goede vader of moeder zijn voor je kind. Juist hierdoor kan je erg gefocust zijn op wat er niet goed gaat. Het is een menselijke eigenschap om te kijken naar waar je allemaal van baalt. Logisch, want je hebt last van deze dingen. Alleen werkt dat niet. Je gaat je vaak nog rotter voelen en de dingen die niet goed gaan, vallen steeds meer op. Bij oplossingsgericht opvoeden kijk je juist naar wat wél al goed gaat. Door hier je aandacht op te richten, krijg je veel meer energie. Ook kijk je dan naar jouw kwaliteiten als opvoeder. Wat gaat goed? Welke kwaliteiten heb jij als vader of moeder? En hoe kun je die gebruiken als het niet goed gaat? Dat is een hele fijne uitgangspositie en werkt heel positief!

 

Complimenten
Complimenten zijn ook positief. Complimenten zijn belangrijk binnen het oplossingsgericht opvoeden. We willen sterke kanten versterken door het geven van goede complimenten. Let wel op met verkeerde complimenten want die kunnen juist averechts werken en bijvoorbeeld zorgen voor faalangst. Goede complimenten moeten gericht zijn op de inspanning die een kind doet in plaats van op het resultaat. In dit artikel kan je lezen hoe je een goed compliment geeft.

 

Omgaan met emoties
Emoties spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Bij oplossingsgericht opvoeden ga je op een bepaalde manier om met emoties. Hoe een kind zich gedraagt wordt vaak bepaalt door hoe een kind zich voelt. Hoe lastig gedrag ook kan zijn, een kind bedoelt het altijd goed. Als er geen aandacht is voor de emoties dan worden kinderen sneller opstandig of krijgen ze driftbuien. Door anders om te gaan met de gevoelens van je kind, verandert gedrag vaak vanzelf.

 

Ieder kind is anders
Als ouder krijg je heel veel adviezen. Soms goede adviezen, maar vaak ook adviezen waar je niks mee kan of alleen maar onzeker van wordt. Binnen het oplossingsgericht opvoeden gaan we ervan uit dat jij als ouder het beste weet wat bij jouw kind werkt. Wat voor de één werkt, werkt niet automatisch voor de ander. Ieder kind, ieder gezin en elke ouder is anders. Jij kent je kind het allerbeste en weet het beste wat werkt voor jouw kind. Een advies moet niet alleen bij je kind passen, maar ook bij jou. Als iets bij je past dan werkt het veel beter.

 

Het werkt
Opvoeden is het steeds weer zoeken naar wat werkt. Bij oplossingsgericht opvoeden probeer je bewust te zijn van wat werkt voor jouw kind. Als je dit ontdekt hebt, doe dit dan vaker. En als iets niet werkt, stop ermee. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want je gedrag veranderen is lastig. Mensen zijn gewoontedieren. We doen vaak dingen op dezelfde manier of ze nu werken of niet. Maar door stil te staan bij wat werkt, vindt je vaak hele goede oplossingen!

 

Opvoeden wordt zo (nog) leuker! Wil je meer weten over deze manier van opvoeden en hoe je dit kunt doen in jouw gezin? Neem dan eens een kijkje op psychogoed.nl!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355