Oppastarieven stijgen: dit zijn de gemiddelden

17 Jul 2019

De oppastarieven zitten flink in lift, blijkt uit onderzoek van Sitly. Ook blijkt uit onderzoek dat ouders in de randstad het meest voor oppas betalen. Benieuwd naar wat het gemiddelde tarief is in Nederland? In welke provincies een oppas het duurst is? En in welke het goedkoopst? Lees dan vooral even door!

 

Gemiddeld uurloon

Het uurtarief voor een oppas het afgelopen jaar in alle provincies, op Noord-Brabant en Limburg na, toegenomen. Het gemiddelde uurloon staat nu op €7,40, blijkt uit data van bijna 176.000 Nederlandse oppassers op Sitly.

 

Duurste en goedkoopste provincies

De provincies waar een oppas per uur het meest verdient zijn Noord-Holland (€9,21), Zuid-Holland (€8,48) en Utrecht (€8,08). In deze provincies is het aantal beschikbare oppassers per gezin lager, waardoor er meer krapte is op de oppasmarkt. De laagste lonen zijn te vinden in Zeeland (€6,80), Drenthe (€6,80) en Overijssel (€6,55). 

 

Stijgers en dalers

Grootste stijger ten opzichte van vorig jaar is Zeeland, die van €5,75 naar €6,80 per uur ging; een verhoging van bijna 18%. Zeeland wordt op de voet gevolgd door Drenthe en Gelderland. Ondanks deze stijging is het uurloon in Zeeland en Drenthe nog steeds een stuk lager dan het oppastarief in de provincies in de randstad. Het verschil tussen de provincies met het hoogste en laagste uurloon is wel afgenomen: eerder was dat €3,37, nu is het verschil €2,66.

 

Factoren

Sitly verklaart deze stijging aan de groeiende werkgelegenheid. Het is makkelijker om aan een bijbaan te komen in de huidige arbeidsmarkt waardoor het werk als oppas concurreert met andere bijbanen. Dit zet de tarieven onder druk. 

Door de stijgende werkgelegenheid vinden meer ouders een baan, waardoor ze op zoek moeten naar kinderopvang. Hier zitten ook ouders bij die zoeken naar informele opvang zoals een vaste oppas. Dit omdat ze er met de gangbare opvangtijden niet uitkomen of omdat wachtlijsten weer langer worden. "Toen ik weer werk had gevonden bleek dat de wachtlijst bij de kinderopvang heel lang was. Daardoor moesten we op zoek naar een andere oplossing voor onze kinderen. Gelukkig vonden we binnen anderhalve week een oppas voor twee vaste dagen", aldus Simone, moeder van 2.

 

Sinds januari 2019 zijn de kosten voor formele opvang hoger geworden (BKR-monitor) vanwege nieuwe regels omtrent de begeleider-kind verhouding. Wachtlijsten lopen hierdoor nog verder op, gemiddeld meer dan een jaar. Hierdoor zoeken veel ouders een andere oplossing om hun kind ergens onder te brengen.

Jules van Bruggen, oprichter van Sitly: "Wij zien afgelopen maanden een toename van 40% van ouders die op zoek zijn naar een oppas. Wanneer opvangkosten stijgen en wachtlijsten fors groeien, wordt de vraag naar een oppas groter en het uurtarief hoger. In 2012 zagen we hetzelfde gebeuren."

 

Lees ook: Wat moet ik de oppas betalen?

 

Nederland versus Europa

Ondanks de gemiddelde stijging betalen Nederlanders hun oppas een stuk minder dan in andere landen. In buurland België verdient een oppas €7,99 per uur (8% hoger dan het Nederlandse uurtarief). In Noorwegen is dat gemiddelde al €10,21. (+38%) Denemarken spant de kroon met een uurtarief van gemiddeld €15,91 (+115%).

Zowel in Italië als Spanje is sinds 2015 een constante stijging te zien in oppastarieven. Het gemiddelde uurloon ligt daar op €8,06 (Italië) en €8,70 (Spanje), dat is tussen de 10-18% hoger dan in Nederland. Opmerkelijk, omdat uit Europese cijfers blijkt dat Nederlandse lonen gemiddeld een paar honderd euro hoger liggen dan in deze landen.

 

Wat betaal jij de oppas per uur?

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355