Opvoeden is teamwork!

Opvoeden vrouwenwerk? Nee joh! Tegenwoordig zijn vaders net zo belangrijk als moeders. Opvoeden is teamwork, ook als je een alleenstaande ouder bent. Misschien heeft het kind nog wel contact met zijn andere ouder, helpt oma of je beste vriendin af en toe een handje of heb je te maken met leidsters of juffen. Samen opvoeden is fijn, omdat je altijd even kan overleggen en omdat je de taken kunt verdelen. Zo heb jij ook even wat tijd voor jezelf. Maar het is ook lastig

 

Op 1 lijn?

Veel ouders hebben voor de geboorte al samen over opvoeding gesproken. Je vertelt elkaar wat jij zou doen als je dat drammende kind in de supermarkt ziet en vertelt wat je anders zal doen dan je eigen ouders. Toch loopt heel veel anders als je kindje daadwerkelijk arriveert. Je baseert je ideeën namelijk op wat je bij anderen ziet, maar niet op je eigen ervaring. Simpelweg, omdat je nog geen kinderen hebt. Je kan er dus wel vanuit gaan dat jullie het niet meteen over alles rondom de opvoeding eens zullen zijn. Dit is helemaal niet erg, want door over opvoeding te praten kan je bewuste keuzes maken. Maar het is wel belangrijk dát je erover praat en dat je hier samen uitkomt.  Anders weet je kind niet waar hij aan toe is en zal hij jullie constant uittesten. En je wil toch niet dat elk akkefietje met je kind uitloopt op een ruzie met je partner over wie er op de bank slaapt?

 

Tips om een goed team te worden

Ik geef 4 tips om op te voeden als team:

 

1. Ruzie niet over straf. 

Zegt je partner iets tegen je kind waar jij het niet mee eens bent? Zeg hier dan alsjeblieft niks van! Nou ja, later natuurlijk wel, maar niet als je kind erbij is. Voor je kind lijkt het dan alsof de ene ouder zijn kant kiest, en de andere ouder niet. 

 

2. Respecteer elkaars ideeën over de opvoeding.

Je hebt niet altijd gelijk, omdat jij de moeder bent. Helaas. Je ideeën over opvoeden komen vooral voort uit je eigen opvoeding. Je partner is opgevoed door andere ouders in een andere omgeving en heeft daardoor ook andere ideeën. De ene zijn niet beter dan de andere, dus sta voor elkaars ideeën open. Zo kan je van elkaar leren en een bewuste keuze maken over de opvoeding van jullie kindje. 

 

3. Word het eens over de beslissing.

Als je het niet eens wordt over een oplossing, zal één ouder die ook niet overtuigend uitvoeren en bereik je niet wat je wil bereiken. Ga dus met elkaar in gesprek en zorg dat je het eens wordt. Lukt dat niet? Bedenk dan een andere oplossing. Dus onthoud, praat je meningsverschillen uit!

 

4. Meng je niet in een situatie waarin de andere ouder al ingrijpt.

Loop je net de kamer binnen en zie je een conflict, maar grijpt je partner al in? Meng je dan niet. Waarschijnlijk weet je partner beter wat er gaande is, omdat hij al eerder aanwezig was. Ook ondermijn je zijn gezag als je ingrijpt.

 

Lukt het jullie altijd om één lijn te trekken? Wat zijn de lastige momenten?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355