Opvoedregels rondom eetgedrag blijken niet zo belangrijk

22 Nov 2020

Uit onderzoek van de American Heart Association blijkt dat strikte opvoedregels rondom het eten en drinken van je kind helemaal niet zo belangrijk zijn. Een positieve, gezonde voedselomgeving is op lange termijn veel belangrijker voor de gezondheid van je kind. Dat is goed nieuws, want daarmee blijft het thuis waarschijnlijk een stuk gezelliger!

 

Let op: onderstaande informatie geldt alleen voor gezonde kinderen die goed groeien. Als dit niet het geval is, is het verstandig om een kinderarts of kinderdiëtiste te raadplegen.

 

Natuurlijk verzadigingsgevoel

Kinderen worden geboren met een natuurlijk verzadigingsgevoel. Dat wil zeggen dat zij uitstekend aanvoelen wanneer ze honger hebben en wanneer ze verzadigd zijn. Als je je kind dwingt om te eten, bijvoorbeeld om zijn bordje leeg te eten, wordt het voor hem steeds moeilijker om naar zijn natuurlijke verzadigingsgevoel te luisteren. Uiteindelijk kan dit er dus voor zorgen dat je kind niet meer goed aanvoelt wanneer hij moet (stoppen met) eten. 

 

Je kind kiest

Kinderen zouden hun eigen beslissingen moeten kunnen nemen rondom voeding. Nou ja, niet volledig natuurlijk. Als ouder zou je je kind gezonde keuzes aan moeten bieden, maar vervolgens je kind laten kiezen of, wat en hoeveel hij eet. Op deze manier is de kans het grootst dat je kind gezonde eetgewoontes ontwikkelt.

 

Tips voor ouders

Een positieve, gezonde voedselomgeving is dus belangrijker dan opvoedregels rondom het eten en drinken van je kind. Je kunt je kind aanmoedigen om gezonde keuzes te maken door:

 

 • Je kind te laten kiezen uit verschillende gezonde opties

 • Een regelmatig eetritme te creëeren

 • Geen druk uit te oefenen op je kind om meer te eten dan hij wil

 • Te letten op de nonverbale signalen van je kind die aangeven dat hij hongerig of verzadigd is

 • Regelmatig nieuwe gezonde gerechten te serveren en die zelf met plezier opeten

 • Nieuwe gerechten/producten te serveren naast producten die je kind al kent en waardeert

 

Lees ook: Eet je kind slecht? Relax!

 

Kieskeurige eter?

Bovenstaande kan behoorlijk lastig zijn als je een 'slechte eter' hebt. Weet dat kieskeurig gedrag heel normaal is voor kinderen tussen de 1 en 5 jaar. Houd daarnaast het lange termijn doel in je achterhoofd. Het is natuurlijk fijn dat je kind nu zijn bord leegeet, maar uiteindelijk is het veel belangrijker dat je kind gezonde eetgewoontes ontwikkelt voor de rest van zijn leven.

Bied je kind een grote variatie aan gezond voedsel aan, eet hier zelf enthousiast van en probeer het verder los te laten.

 

Straffen en belonen

Straffen en belonen kun je dus beter links laten liggen. Voortaan geen "als je je bord niet leegeet, krijg je geen toetje" en "als je dit opeet, krijg je een sticker" meer. Op de korte termijn is dit succesvol, maar op de lange termijn heeft dit negatieve effecten. Kinderen leren hierdoor namelijk niet om op hun natuurlijke verzadigingsgevoel te vertrouwen en leren niet om zelf (goede) voedselkeuzes te maken. 

 

Dus: jij biedt gezonde keuzes aan en je kind bepaalt wat en hoeveel hij eet.

 

Hoe goed eet jouw kind? Hebben jullie regels rondom eten en drinken?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355