Ouders vergeten bescherming ogen van kids

16 Jul 2018

Ouders smeren hun kinderen goed in met zonnebrand voordat ze naar buiten gaan, maar vergeten massaal de ogen van hun kinderen te beschermen tegen UV-straling. Maar 6% van de Nederlandse ouders beschermt de ogen van hun baby! En dat terwijl de ogen van een kind erg gevoelig zijn voor de schadelijke effecten van UV. 

 

Onderzoek

ZEISS is producent van brillenglazen en heeft onderzoek gedaan naar het beschermen van ogen tegen UV-straling onder ruim 1000 Nederlanders. Uit dit onderzoek blijkt dat nog geen 6% van de Nederlandse ouders de ogen van hun baby beschermt. Daarnaast draagt ruim de helft van de Nederlandse kinderen pas een zonnebril vanaf 8 jaar. Wat opviel is dat jonge ouders hun kinderen vaker een zonnebril opzetten dan ouders boven de 45 jaar.

De conclusie van het onderzoek is in ieder geval dat het beschermen van de ogen van kinderen tegen UV-straling over het algemeen een lage prioriteit heeft. En dat terwijl ouders natuurlijk het beste met hun kind voor hebben en het belang van hun kinderen vaak boven dat van zichzelf stellen. Er is dus veel onwetendheid op het gebied van UV-straling.

 

Is dat dan zo erg?

UV-straling kan hele vervelende negatieve gevolgen hebben. In ernstige gevallen kan langdurige blootstelling aan UV-straling zelfs leiden tot blindheid en kanker. Daarnaast verhoogt langdurige blootstelling aan Uv-straling het risico op cataract (staar) en maculadegeneratie. Deze negatieve gevolgen zijn pas op latere leeftijd te merken.

De ogen van kinderen zijn extra kwetsbaar voor veel licht en UV-straling. Hun pupil is namelijk groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby's is het dus oppassen geblazen!

 

De ogen beschermen

“Bescherming tegen UV-straling strekt verder dan het smeren met zonnebrandcrème”, vertelt Pascal Slot, General Manager ZEISS Vision Care Benelux. “Gelukkig zien ouders dat steeds meer in. Naast crème passen zij steeds meer maatregelen toe, denk aan speciale kleding, vaker in de schaduw en korter in de zon. Toch is het belangrijk dat de blik wordt verruimd. Niet alleen de huid heeft bescherming nodig, maar ogen ook. UV-bescherming is niet alleen op zonnige dagen nodig, maar elke dag. Zelfs op bewolkte dagen."

Zo bescherm je de ogen van je kind:

 

 • Zonnebril
  Voor de beste bescherming zet je je kind een zonnebril op. In ieder geval tussen 12:00 en 15:00 uur. Dan is de UV-straling in de zomer namelijk het hoogst. Voor baby's kun je kiezen voor een
  zonnebril met elastieke band, zodat de zonnebril goed blijft zitten. 

 • Hoedje of pet
  Een hoedje of pet beschermt de ogen ook tegen UV-straling, maar alleen tegen de directe vorm. Tegen indirecte UV-straling helpt een hoedje of petje niet en UV-straling weerkaatst op de omgeving. Op het strand onder een parasol zal bijvoorbeeld nog 15% van de UV-straling doordringen. Een zonnebril heeft dus de voorkeur, maar als je kind dit niet wil, is een hoedje een alternatief.

 • Schaduw
  Natuurlijk is het ook goed om je kind in de schaduw te houden. Maar als kinderen eenmaal lopen, is dat niet meer zo makkelijk...


Bescherm jij de ogen van je kind tegen UV-straling? Heeft jouw kind een zonnebril? Draagt hij/zij deze (graag)?

 

Bronnen: Persbericht ZEISS

https://oogfonds.nl/alles-over-ogen/tips-voor-gezonde-ogen/zonnebril/ogen-en-uv-straling/

 

*Als je een artikel koopt via de link uit dit artikel, ontvang ik hier een klein percentage over.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355