Ouders vervoeren hun kinderen niet veilig in de auto

15 Dec 2018

Ik las vorige week een onderzoek waar ik enorm van schrok: 80% van de kinderen wordt onveilig vervoerd in de auto terwijl de ouders denken dat ze het goed doen. Daar wilde ik meer over weten: wat gaat er dan fout en hoe vervoer je je kinderen wél veilig in de auto? Je leest het in dit artikel.

 

Onderzoek

Onderzoekers van VeiligheidNL en het Erasmus MC observeerden 470 kinderen van 0 tot 8 jaar op drukke parkeerplaatsen van zwembaden en pretparken. Het resultaat weet je al: in bijna alle gevallen was het foute boel. 

De helft van de kinderzitjes was niet goed geïnstalleerd. Dit geeft het risico dat je kind met stoeltje en al door de voorruit vliegt bij een ongeluk. 

Het vastgespen van de kinderen gaat in 60% van de gevallen fout. Veel gemaakte fouten zijn: gordel zit gedraaid, gordel volgt niet de juiste route, is niet goed vastgeklikt of de riempjes zitten veel te los. 

 

Zorgwekkend

In 2013 is er ook al onderzoek gedaan naar het veilig vervoeren van kinderen in de auto. Toen zat 75% van de kinderen van 0 tot 4 jaar niet veilig in de auto. Nu is dat dus gestegen naar 80%. Het meest verontrustende is misschien nog wel dat 90% van de ouders ervan overtuigd is dat hun kind goed beschermd achterin zit.

 

Chirurg aan het woord

Chirurg Kramer behandelde talloze kinderen met ernstig hoofd- en nekletsel, inwendige bloedingen en gebroken ledematen. 

Hij waarschuwt: "Al bij een botsing met 30 kilometer per uur wordt een kind dat los in zijn stoel zit als een raket door de wagen geschoten. De klap tegen de voorstoel of door de voorruit kan fataal zijn. Het leed kan enorm zijn. Oók voor de ouders."

 

Je kind veilig vervoeren

Het probleem ligt in de meeste gevallen gelukkig niet bij de autostoelen. Het gaat mis op 2 punten: ouders lezen de handleiding niet goed en zijn te tolerant. Chirurg Kramer: "Als Jantje bij het vastgespen zit te dreinen, is de stressreactie van een ouder: 'laat hem nog maar even loszitten. Het is nog maar een klein stukje.' Nóóit doen!"

Lees dus de handleiding nog eens goed door, neem de tijd om je kind goed in de auto te zetten en start de auto pas als iedereen veilig in de gordels zit.

 

Tip: Wij hebben zelf een autostoeltje met een familyfix base. Deze geeft door middel van 3 lichtjes aan of de autostoel goed geïnstalleerd is. Trek je kind daarnaast liever geen gevoerde winterjas aan in de auto. Dan is het bijna onmogelijk om de gespen strak genoeg aan te trekken. Daarover lees je meer in dit artikel.

 

Heb jij de handleiding van de autostoel van je kind gelezen? En ben jij tolerant op dit gebied?

 

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/acht-op-tien-kinderen-onveilig-vervoerd-in-auto~aceb5c04/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355