Overlevingszwemmen voor baby's: wreed of goed?

25 Sep 2018

Een super grote angst van elke ouder: je baby die in het water valt en verdrinkt. In Amerika hebben ze daar iets op bedacht: Infant Swimmige Resource, oftewel overlevingszwemmen voor baby's. Een controvesiële zwemles voor kinderen waar zwemorganisaties in Groot-Brittannië voor waarschuwen.

 

ISR

Infant Swimming Resource is dus zwemles voor jonge kinderen. Om precies te zijn voor kinderen vanaf 6 maanden tot 4 jaar. Kinderen leren hier niet zwemmen zoals ze leren bij zwemles, maar ze leren simpelweg 2 overlevingstechnieken: zwemmen naar het wateroppervlak en drijven op de rug.

 

Hoe werkt het?

In tegenstelling tot bij 'normale' zwemlessen worden er geen zwembandjes of andere drijfmiddelen gebruikt. Ook hebben ze vaak gewone kleren aan, omdat je die ook aanhebt als je per ongeluk in het water valt. Binnen een maand leert je baby zichzelf omrollen in het water totdat iemand ze uit het water pakt. Dit leert je baby met zo min mogelijk hulp. De lessen worden wel 1 op 1 gegeven om de veiligheid van je baby te waarborgen. 

Kinderen vanaf 12 maanden leren nog meer. Ze leren zwemmen in horizontale houding met hun hoofd in het water, om te rollen op de rug om adem te halen en vervolgens weer met hun hoofd in het water verder te zwemmen totdat ze de kant bereiken. 

 

Waarom ISR?

In Amerika wordt de zwemles al jaren gegeven aan baby's en hun ouders en ook in Nederland wordt dit fenomeen steeds bekender. Op hele jonge leeftijd leert je baby echt al overleven in het water. Iets wat je baby bij 'normaal' babyzwemmen niet of in veel mindere mate leert. Het doel is natuurlijk om tragische ongelukken waarbij kinderen verdrinken te verminderen.
Moeder Keri Morrison verloor haar 2-jarige zoon 3 jaar geleden aan verdrinking. Ze besloot dat haar dochter dit nooit mocht overkomen en gaf haar 6 maanden oude dochter op voor ISR.

 

Wreed?

Het is behoorlijk spannend om te zien. Veel mensen bestempelen het als 'wreed'. Baby's hebben het behoorlijk zwaar tijdens zo'n les en ook als ze huilen, gaat de les gewoon door. Argumenten tegen ISR zijn dat een baby zichzelf nog helemaal niet zou hoeven te redden in het water, omdat je als ouder op moet letten en dat het zielig is en kinderen hier mogelijk een trauma van oplopen. Iets waar ík me vooral zorgen over maak, is de hoeveelheid chloor die de baby's binnenkrijgen. Zwemmen in gechloreerd water verhoogt de kans op bijvoorbeeld bronchitis.

 

Oordeel zelf maar

Om een goed beeld te krijgen van ISR en zelf een mening te vormen, is het goed om zelf te kijken hoe zo'n lesje er aantoe gaat:

 

 

Lees ook: Babyzwemmen: goed of gevaarlijk?

 

Wat vind jij van Infant Swimming Resource? Heel verstandig of erg wreed?

 

Bronnen: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/zorgen-over-populaire-zwemlessen-voor-babys

https://www.infantswim.com

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355